Статті

Ліцензування комп’ютерних томографів та рентгенапаратів: вимоги

Ліцензування джерел іонізуючого випромінювання медичного призначення є необхідною вимогою чинного законодавства України. У даній публікації я розкажу про те, що необхідно зробити і які документи підготувати, щоб отримати ліцензію на використання джерел іонізуючого випромінювання та мати змогу застосовувати їх у клініці чи медичному кабінеті. 

Головна мета оформлення такої ліцензії з точки зору контролюючих органів — показати, що дана техніка не несе загрози для персоналу, пацієнтів та навколишнього середовища. Отже, основні роботи з підготовки до ліцензування мають вестися саме у цьому напрямку.

Підготовка приміщення, де використовуватимуться джерела іонізуючого випромінювання 

Однією з вимог до отримання ліцензії на рентген або комп’ютерний томограф є доведення відповідності наявної нерухомості та оснащення кабінетів встановленим нормам безпеки. В багатьох випадках для цього необхідно розробляти та втілювати проекти реконструкції наявних приміщень, включно з ремонтними роботами та закупівлею необхідної техніки.

Повний список вимог та обмежень міститься у документі під назвою «Гігієнічні вимоги до влаштування та експлуатації рентгенівських кабінетів і проведення рентгенологічних процедур».

Санітарний паспорт на рентгенкабінет як вимога Держпродспоживслужби 

Санітарний паспорт для приміщення, в якому будуть використовуватися рентгенапарати та комп'ютерні томографи, є необхідним навіть для застосування такого обладнання з ДІВ, для якого не треба оформлювати ліцензію. Санітарний паспорт видає після комплексної перевірки приміщення місцеве відділення державної санітарно-епідеміологічної служби України. Для його отримання важливо не лише заздалегідь з’ясувати вимоги законодавства та втілити їх, але й підготувати посадові інструкції та накази. До речі, комплексно допомогти в цьому питанні можуть спеціалісти Law&Med.

Навчання співробітників за вимогами Держатомрегулювання

Для отримання дозволів на купівлю та використання рентгенобладнання працівники, що застосовуватимуть у своїй роботі техніку з ДІВ, мають пройти спеціальну перевірку. Тому бажано заздалегідь організувати навчання таких співробітників, а також оформити відповідні журнали, відомості та інструкції з радіаційної безпеки. Зокрема, порядок оформлення документів ДІЯР (розмовно Держатомрегулювання України) передбачає, що ліцензіат має підготувати наступне:

  • допуск до роботи з рентгенапаратами та комп’ютерними томографами;
  • накази про призначення відповідальних за радіаційну безпеку;
  • результати медогляду співробітників, що працюватимуть із технікою, яка обладнана ДІВ.

Інші документи, що знадобляться для ліцензування, подальшої купівлі й продажу рентгенобладнання

Щоб отримати ліцензію, яка дасть можливість використовувати, купувати або продавати рентгенобладнання, необхідно оформити досить багато документів, серед яких статут підприємства, підтвердження наявності нерухомості, договори технічного обслуговування, висновок санітарно-епідеміологічної служби, дані про стан техніки тощо.