Статті

Умови отримання ліцензії лікаря у 2021 році в Україні

Важливу роль у медичній практиці грає ліцензія лікаря. З цією метою і проводиться атестація спеціалістів. Процедура дозволяє підвищити або підтвердити кваліфікацію, що збільшує довіру пацієнтів до конкретного медпрацівника.

Особливості та умови проведення атестації

Для роботи на посаді лікаря потрібно мати повну вищу медичну освіту за спеціальністю «Лікувальна справа». Після закінчення навчання видається сертифікат спеціаліста з цієї спеціальності. Термін дії сертифікату – 5 років, після чого потрібне підтвердження звання фахівця. Тому лікар-практик повинен кожні п'ять років проходити атестацію незалежно від стажу роботи та віку.

Міністерство охорони здоров'я затвердило нові правила проведення атестації лікарів у 2021 році. З кожним роком цей процес дедалі більше спрощується. Незабаром буде достатньо надсилати документи та отримувати готове рішення за допомогою електронної пошти.

Така процедура проводиться серед середнього медперсоналу та лікарів кожні 3-5 років. Вона необхідна як для підвищення кваліфікації, так і для її підтвердження. Від атестації звільняються вагітні жінки, робітники, які працюють не більше року, а також ті, хто тривалий час не працює з поважних причин. Якщо людина відмовляється від атестації, керівник установи може подати заяву про зниження кваліфікаційної категорії.

Зовсім недавно було розроблено систему безперервного розвитку. Кожен працівник постійно проходить навчальні курси, семінари, стажування. За це йому нараховуються бонусні бали, які необхідно занести до портфоліо. Цей документ щорічно до 1 березня потрібно надсилати атестаційній комісії, а також надавати на перевірку до відділу кадрів за місцем роботи.

У 2021 році з'явилося багато нововведень, пов'язаних з епідемією коронавірусу. Лікарі під час зустрічей з атестаційною комісією повинні дотримуватись санітарно-епідеміологічного режиму.

Наразі співробітники комісії не вимагають особистих зустрічей та співбесід із медперсоналом. Спілкування відбувається дистанційно. Попередньо складається графік засідань. Запрошення атестованого надсилається на електронну пошту.

Перелік потрібних документів

Пакет документів збирається медичним працівником разом із співробітниками відділу кадрів. Ми також надамо посильну допомогу в підготовці пакету паперів. Атестаційна комісія вимагає:

  • письмову заяву, складену лікарем;
  • копії документів, що засвідчують особу;
  • копію диплома;
  • освітнє портфоліо;
  • сертифікат спеціаліста;
  • копію трудової книжки.

Коли атестаційна комісія розгляне всі папери, потрібно буде надати їх оригінали. Це необхідно для верифікації особи спеціаліста.

Після розгляду документів комісія приймає рішення щодо присвоєння кваліфікації або про відмову. Зазвичай медпрацівники одержують відмову лише за наявності вагомих причин на це. Таке можливо, якщо рівень теоретичних знань та практичних навичок надто низький. У такому випадку протягом 3 робочих днів лікарю видається виписка з протоколу про прийняте рішення. При отриманні відмови не варто засмучуватися. Будь-яке рішення можна оскаржити протягом 30 робочих днів, а ми вам допоможемо. У разі позитивного результату, лікар отримає медичний сертифікат.

Встановлений у 2021 році порядок проведення атестації лікарів дозволяє оцінити рівень теоретичної та практичної підготовки медичних працівників та стимулювати професійне зростання.