Статті

Переоформлення ліцензії ДІВ

Сьогодні я хочу підняти у своєму блозі тему переоформлення ліцензії ДІЯР (де-юре - Держатомрегулювання). Така необхідність виникає у разі, якщо відбулися зміни, які вимагають повторного розгляду можливості заявника задовольнити вимоги згідно з актуальними стандартами ядерної та радіаційної безпеки. Переоформлення ліцензії являє собою оформлення її на новому бланку та/або в електронному вигляді.

Здійснюється ця процедура органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки — Держатомрегулювання України. Така ліцензія замінює чинну й видається з урахуванням умов, на підставі яких був оформлений попередній дозвільний документ, а також обставин, що стали підставою для його переоформлення.

Оскільки переважна більшість суб’єктів господарчої діяльності, які використовують у своїй діяльності ДІВ — джерела іонізуючого випромінювання — це медичні установи, які надають послуги променевої терапії, інтервенційної радіології, рентгенівської діагностики, дана інформація може бути корисною передусім для них.

Документи для переоформлення ліцензії Держатомрегулювання

Для переоформлення дозвільного документу до Держатомрегулювання — Державної інспекції ядерного регулювання України — подається заява про переоформлення ліцензії та наступний пакет документів:

  • довідка про кваліфікацію персоналу, який працюватиме у медзакладі, де мають використовуватися ДІВ;
  • ліцензія ДІВ, яку необхідно переоформлювати;
  • документи, які засвідчують необхідність переоформлення ліцензії.

Що стосується документів, які підтверджують наявність кваліфікованого персоналу у штаті, фінансових, матеріальних та інших ресурсів, то надавати їх немає потреби, якщо вони лишилися чинними з моменту отримання ліцензії. В такому разі на них можна просто послатися при подачі документів на переоформлення ліцензії.

Алгоритм переоформлення ліцензії ДІВ

Заяву та документи можна надіслати рекомендованим листом, відправити скан-копії електронною поштою або принести особисто.

Ліцензія на рентген не переоформлюється, й ліцензіат отримує відмову у тому разі, якщо документів, які було надано, недостатньо для доведення відповідності рентгенапаратів чи техніки для проведення комп’ютерної томографії встановленим вимогам або ж в них міститься неправдива інформація.

Виходячи з цього, раджу подбати про підготовку до переоформлення ліцензії заздалегідь й залучити для цього фахівців, які допоможіть зі збором документів, а також обґрунтуванням обставин, що зумовлюють необхідність переоформлення.