Статті

Карета швидкої допомоги при відкритті медичного центру

Сьогодні у своєму блозі я хочу розглянути тему, яка актуальна для всіх, хто цікавиться, як відкрити медичний центр в Україні. Ця тема — використання спеціалізованого транспорту у приватному медичному закладі.

Хоча законодавством України встановлено, що надавати екстрену медичну допомогу особам, які перебувають у невідкладних станах, можуть лише юридичні особи публічного права, приватним закладам охорони здоров’я не забороняється застосовувати спеціалізований автотранспорт з метою допомоги пацієнтам у всіх тих станах, що не належать до невідкладних. Можна навести наступні приклади таких станів:

  • підвищення температури тіла, що може супроводжуватися респіраторними симптомами, головним болем, запамороченням, підвищенням артеріального тиску тощо;
  • абстинентний синдром;
  • загострення хронічних хвороб ШКТ, печінки, суглобів тощо.

Формат оформлення медцентру

Приватному медзакладу надавати лікарські послуги із використанням спеціального автотранспорту доцільно у форматі вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, оскільки часто пацієнт у стані, коли потрібна швидка, потребує огляду і лікування спеціалістами. Оскільки вторинну медичну допомогу можуть надавати як клініки, що були зареєстровані як юридичні особи, так і лікарі, що є ФОПами, проблем з оформленням не повинно бути.

Така допомога може надаватися як у медичному закладі, так і вдома у пацієнта згідно з пунктом 10 чинних ліцумов.

Склад бригади швидкої допомоги медцентру

Що стосується складу бригади, яка має надавати допомогу за місцем перебування пацієнта, то такі вимоги до приватних медичних закладів теж наразі не встановлені законодавством однозначно.

Між тим, варто орієнтуватися на типове положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, затверджене Постановою КМУ № 1114 від 21 листопада 2012 року. Враховуючи те, що вимоги для приватних закладів не встановлені, вбачається доцільним сформувати наступний склад бригади:

  • лікар з медицини невідкладних станів; 
  • профільний лікар (або сімейний, або терапевт, або педіатр залежно від стану хворого); 
  • фельдшер;
  • медсестра;
  • водій.

 

Що стосується ліцензування, тут бажано отримати профільну консультацію. Медична ліцензія може потребувати розробки окремого алгоритму дій для конкретної ситуації, виходячи зі спеціалізації, формату роботи медичного центру, а також низки інших параметрів.

Таким чином, приватні медичні заклади можуть надавати послуги швидкої допомоги у всіх випадках, коли пацієнт не знаходиться у стані, який можна віднести до невідкладних (екстрених). Проте для таких закладів актуальною є низка вимог та обмежень, про які було сказано у даній публікації.