Статті

Відповіді на найчастіші питання про ліцензування медичної діяльності

Сьогодні у своєму блозі я хочу знову підняти тему ліцензування медичної діяльності й відповісти на найбільш поширені запитання щодо отримання ліцензії.

Чи можливе ліцензування медпрактики для осіб, що не мають медичної освіти?

Згідно з актуальним законодавством України особи, що не мають профільної освіти, але бажають розпочати медичний бізнес, мають таку можливість. Але для цього їм треба зробити наступне:

  • оформити в штат професійних медиків відповідно до профілю закладу охорони здоров'я;
  • забезпечити наявність приміщення, що відповідає чинним санітарним нормам;
  • подбати про необхідне обладнання.

Інші ліцензійні вимоги для таких осіб залишаються без змін.

Нагадаю, раніше фізичні особи — підприємці могли оформити ліцензію лише у тому випадку, якщо вони самі були лікарями вищої категорії, причому наймати інших робітників такі особи могли лише в межах своєї спеціальності. 

Чи можливе ліцензування медичної діяльності без наявності приміщення?

Наявність власного або орендованого нежитлового приміщення, в якому буде здійснюватись медична практика, є необхідною умовою отримання ліцензії, зокрема, і в тому разі, якщо медична практика передбачає виключно виїзну допомогу. І навіть у тих випадках, коли отримання акту санітарно-епідеміологічного обстеження не вимагається (надання первинної медичної допомоги), наявність приміщення й обладнання, що відповідають чинним нормам, є обов'язковою. 

При цьому не має значення, чи буде це приміщення розташоване у тому самому населеному пункті, в якому прописаний власник бізнесу. Надання лікарських послуг може здійснюватися в різних локаціях, головне — заздалегідь погодити кожний такий населений пункт із МОЗ України.

 

Які терміни ліцензування медичної діяльності?

Згідно з українським законодавством рішення про видання ліцензії або відмову у цьому приймається протягом 10 робочих днів з часу подання заяви. Міністерство охорони здоров'я щочетверга проводить комісію, на якій розглядаються всі подані заяви. Насправді, строк отримання ліцензії може бути значно більшим, якщо в управління ліцензування та КЯНМД МОЗ України будуть зауваження, і необхідною умовою отримання дозвільного документа стане їхнє усунення. В середньому термін прийняття рішення може тривати від трьох тижнів. Крім того, варто врахувати час, який піде на підготовку до ліцензування, а це зазвичай триває набагато більше за 10 днів.

 

Як часто необхідно проводити ліцензування медичної діяльності?

Наразі ліцензія на медичну діяльність не має терміну дії. Тобто, вже не треба її переоформлювати кожні 5 років. Анулювання або тимчасове зупинення терміну дії ліцензії можливо лише за власним бажанням або внаслідок порушення ліцумов.