Статті

Порядок отримання дозволу медзакладом на роботи підвищеної небезпеки

З ЧОГО ПОЧАТИ?

Для отримання Дозволу медичне підприємство повинно пройти експертизу щодо стану охорони праці та отримати висновок експертизи.

Висновок експертизи – документ, який складається експертною організацією за результатами проведення експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб'єкта господарювання за формою, розробленою Держпраці і затвердженою в установленому порядку, містить інформацію про відповідність (невідповідність) об'єкта експертизи вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки і на підставі якого приймається рішення щодо видачі дозволу.

Експертиза включає аналіз наявних документів і процедур з охорони праці на відповідність вимогам законодавства, до складу яких входять положення, накази, проходження персоналом інструктажів, навчання з охорони праці та спеціального навчання, медичних оглядів і таке інше. 

Крім того, дана процедура включає в себе й  оцінку безпеки та технічного стану обладнання, машин, механізмів, території на відповідність вимогам нормам законодавства з охорони праці: наявність і актуальність оглядів, опосвідчень обладнання.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЬ?

Як зазначалося в попередній статті – таку експертизу проводять експертно-технічні центри Держпраці.

У випадку проходження процедури експертизи та отримання позитивного висновку, до органів Держпраці подається заява про видачу Дозволу разом з висновком експертизи.

Розгляд документів триває 10 робочих днів.

Роботи та устаткування, для виконання (експлуатації) яких встановлений декларативний принцип – здійснюються на підставі Декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, яка подається до органів Держпраці не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Територіальний орган Держпраці здійснює реєстрацію декларацій на безоплатній основі протягом п’яти робочих днів з дня їх отримання.

Відмова в реєстрації декларації не допускається.