Статті

Підстави відмови у видачі ліцензії на медичну практику

Процес оформлення ліцензії МОЗ України не завжди має позитивний результат. Сьогодні поговоримо про те, які існують підстави для відмови у видачі дозволу та як можна оскаржити таке рішення.

Ліцензуючий орган може відмовити в ліцензії у разі будь-якого відхилення від прописаних норм. Отже, коротко згадаємо, як проходить процедура ліцензування та що для цього потрібно.

Здобувач ліцензії подає до МОЗ заяву за відповідною формою шляхом поштового відправлення, електронним листом або нарочно. До цієї заяви потрібно додати документи, що стосуються матеріально-технічної бази, кваліфікації персоналу, паспортні дані керівника медзакладу, засвідчення повноважень представника за необхідності та ін. Орган ліцензування розглядає подану інформацію і виносить рішення про надання ліцензії або відмову в її видачі. 

Підстави для відмови у наданні послуги

  1. Ліцензуючий орган отримав інформацію щодо рішення суду, згідно з яким медичний заклад не може провадити відповідний вид господарської діяльності, за яким оформлюється дана ліцензія і це судове рішення набрало чинності (ст.255 кодексу адміністративного судочинства);
  2. В поданих документах виявлено розбіжності між поданою інформацією та фактичним станом справ медустанови;
  3. Невідповідність ліцензійним умовам, а саме: помилки в даних  реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця, не вирішені питання узгодження приміщення для проведення медпрактики, неукомплектованість закладу медичним персоналом (лікарі, молодші спеціалісти, немедичні працівники), проблеми стосовно наявності медобладнання та його оформлення згідно з законодавчими нормами, витратних матеріалів та медичних виробів.

Нестандартні причини відмови:

  • Плутанина в документах  у випадку сумісництва фахівців;
  • Порушення черговості в оформленні ФОП, приміщення та інших етапів для процедури ліцензування;
  • Порушення правил оформлення документів (з точки зору діловодства) та ін..

Оскарження рішення про відмову у видачі ліцензії

В разі незгоди з прийнятим рішенням ліцензіат може подавати скаргу до експертно-апеляційної ради з питань ліцензування при ДРС або до окружного адміністративного суду. 

Адміністративний порядок оскарження

Письмова скарга подається особисто протягом місяця з дати прийняття рішення. Експертно-апеляційна рада запитує у ліцензійного органу документи стосовно прийнятого рішення і розглядає скаргу на засіданні протягом 10 календарних днів. У скарзі повинні зазначатись:

  • Інформація про оскаржувача (найменування та адреса);
  • Зміст рішення, яке підлягає оскарженню, або законодавчі норми, які, на думку оскаржувача, порушено;
  • Обставини події;
  • Вимоги оскаржувача;
  • Підпис із зазначенням дати складання документа;
  • Інформація з наявності порушеного спору щодо даного питання або його відсутності.

До скарги також додаються копії документів, які засвідчують факт порушення прав ліцензіата.

Судовий порядок оскарження

Позовна заява в письмовій формі подається до адміністративного суду у шестимісячний строк або тримісячний, якщо позивач скористався досудовим порядком вирішення спору. Суд має почати розгляд справи не пізніше 60 днів з дати її відкриття.

Позовна заява містить такі дані:

  • Назва суду першої інстанції, куди подають заяву;
  • Найменування, ім’я, місцезнаходження, поштовий індекс, код ЄДР та інша інформація про кожного учасника судової справи;
  • Ціна позову та розрахунок суми, що буде стягнута;
  • Обгрунтування позиву споживача (зазначення обставин і доказів);
  •  В разі можливості досудового врегулювання спору – дані про вжиті заходи;
  • Перелік документів – додатків до заяви, доказів;
  • Інші відомості про обгрунтування порушення та оскарження нормативно-правових актів.

До заяви додаються документи про сплату судового збору або підстави для звільнення від нього, додатково – клопотання про розгляд справи спрощеного провадження, про призначення експертизи тощо.

Тема ліцензування медичних закладів  доволі об’ємна і потребує участі фахівців-юристів. Особливо це важливо для планування відкриття приватних клінік в Україні, яких останнім часом стає все більше у зв’язку з потребою суспільства в розширенні та створенні нових медустанов і послуг.

Існує кілька шляхів для вирішення питання відмови у видачі  медичної ліцензії. Однак слід пам’ятати, що правильна організація процесу ліцензування та уважне ставлення до її кожної складової збереже ваш час та зусилля і приведе до бажаного результату з першої спроби. В цьому допоможуть професіонали Law&Med, які мають великий досвід у юридичному веденні діяльності медустанов. Фахівці підтримають зростання вашого бізнесу.