Статті

Одним з основних нововведень медичної реформи є перехід до обов’язкового ліцензування лікарів. Причиною такої ініціативи стала статистика, яка свідчить про те, що наявна система атестації є непоказовою та неефективною, а рівень кваліфікації багатьох вітчизняних лікарів не відповідає сучасним світовим стандартам. Впродовж наступних п’яти років передбачається здійснення переходу до нової системи оцінювання лікарів як в сенсі законодавства, так і з точки зору освіти й підвищення кваліфікації. Пропоную далі розглянути сутність реформи та ті можливості, які вона відкриває для лікарів.

ліцензування лікарів

Отже, що пропонує нова реформа?

Основні нововведення, запропоновані Міністерством здоров'я України, мають декілька ключових векторів.

  1. Згідно із новою реформою, отримання індивідуальної лікарської ліцензії буде обов’язковою умовою для проведення медичної діяльності.
  2. Передбачається перегляд умов для отримання або підвищення кваліфікації: вони стануть більш чіткими та більш суворими.
  3. Студенти, які навчаються на лікарів, будуть зобов’язані проходити резидентуру, під час якої вони матимуть обмежену ліцензію та муситимуть погоджувати свої професійні рішення із досвідченим керівником. Повну ліцензію можна буде отримати лише після успішного закінчення резидентури.
  4. Лікарям, які наразі мають практику, доведеться скласти іспит на відповідність новим кваліфікаційним вимогам у термін до 2024 року. Кожен матиме не більше трьох спроб для складання цього тесту.
  5. Термін дії індивідуальної лікарської ліцензії становитиме не більше трьох років. Для того, щоб мати можливість її подовжити, фахівцю буде необхідно постійно покращувати свої вміння і навички, зокрема, шляхом відвідування міжнародних конференцій та семінарів. Участь в таких заходах означатиме автоматичне нарахування балів, достатня кількість яких свідчитиме про підвищення кваліфікації і дозволятиме подовжити термін дії дозвільного документа.
  6. За наявності скарг від пацієнтів дію наявної ліцензії може бути призупинено або навіть повністю скасовано.
  7. Ліцензія вилучається без права поновлення при виявленні випадків її підробки або роботу без наявності дозвільного документа. 

Переваги нового підходу

Серед основних переваг реформи ліцензування я хочу зауважити наступні:

  • незалежність органу, який прийматиме всі рішення щодо дозволів на лікарську практику — таким органом має стати Ліцензійна рада, яка складатиметься з 30 лікарів та незалежних європейських експертів;
  • прозорість усіх процедур, хід і результат яких буде відображено на офіційному інтернет-сайті;
  • лікарям буде забезпечено захист від наклепу та можливість довести свою точку зору шляхом наведення доказів та залучення свідків.

Таким чином, новий підхід до ліцензування дозволить вирішити одразу декілька актуальних проблем української системи охорони здоров`я завдяки:

  • підвищенню компетентності лікарів;
  • покращенню якості лікарських послуг та сервісу;
  • справедливому та незаангажованому вирішенню конфліктних ситуацій між лікарями та пацієнтами.

Нова модель ліцензування лікарів означатиме докорінну зміну підходу до державного регулювання цієї сфери та матиме за мету кардинальне підвищення ефективності державного втручання. Тобто, в найближчі роки на нас очікуватиме не косметичне, а комплексне реформування чинної системи. В наступних публікаціях я продовжу цю тему і розкажу більш детально про зміни, які очікують на лікарів і пацієнтів з початком переходу до нових стандартів ліцензування.