Статті

Актуальність відкриття аптечного пункту в медичному закладі та його ліцензування

Згідно з чинним законодавством аптечні установи,що здійснюють роздрібний продаж ліків, можуть бути трьох типів: аптеки, аптечні кіоски та аптечні пункти. Ліцензія на аптеку та умови її отримання залежать від типу закладу.

Тип аптечної установи також визначає умови подальшої роботи. Перш за все, мова йде про перелік лікзасобів, які дозволені для реалізації в аптечній установі даного типу. Наприклад, в аптечних пунктах при медзакладах можуть продаватися готові препарати, зокрема, й рецептурні за низкою виключень, а в аптечних кіосках — лише безрецептурні медикаменти. 

Ліцензія на аптечні пункти 

В разі відкриття нового структурного підрозділу ліцензованої раніше аптеки до органу ліцензування необхідно подати заяву на отримання копії ліцензії разом із відомостями про матеріально-технічну базу та персонал аптечного пункту.

Ліцензійні вимоги Держлікслужби

Площа приміщення аптечного пункту має становити не менш, ніж 18 квадратних метрів. У будівлях медзакладів дозволяється розміщення аптечного пункту в ізольованому приміщенні на будь-якому поверсі та без улаштування окремого самостійного виходу назовні.

Також слід звернути увагу на зонування приміщень, тобто їх поділ в залежності від функціонального призначення. До них відносяться зона приймання, складська зона, торговий зал та інші. У випадку аптечного пункту торговий зал можна не облаштовувати.

Також варто подбати про обладнання приміщення згідно з вимогами для ліцензування. Перш за все, знадобиться наступне:

  • стелажі та шафки;
  • вітрини;
  • холодильне обладнання;
  • комп’ютери та касові апарати;
  • сейф або металева шафа для зберігання лікарських засобів;
  • шафа для окремого зберігання особистого та технологічного одягу;
  • шафа для зберігання інвентарю для прибирання окремо за призначенням.

Кадровою вимогою до аптечних пунктів є забезпечення укомплектованого штату. Причому особи, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами, повинні мати відповідну фармацевтичну освіту.

 

Окремо слід звернути увагу на те, що ліки для торгівлі аптечний пункт може отримувати лише від аптеки, підрозділом якої він є.

Крім того, аптечні пункти відкриваються лише в межах області – якщо Ви плануєте відкриття аптечних пунктів в іншій області – потрібно спершу створити в даній області повноцінну аптеку.

Перспективи відкриття аптечного пункту

Повернемось до перспектив відкриття аптечного пункту. Головне, на що треба зважати — такий заклад не може функціонувати окремо, тобто, спочатку необхідно зайнятися відкриттям аптеки, а вже після цього — планувати запуск аптечного пункту як її своєрідного підрозділу. 

Органом ліцензування для аптек є Держлікслужба. З практики можу запевнити, що юридичне оформлення аптечного пункту займає набагато менше часу, ніж аптеки, й при цьому прибуток він починає приносити в значно коротші терміни.

Тим не менш, для успішного старту бізнесу важливо подбати, щоб приміщення для аптечного пункту, його оснащення та документи на дану нерухомість відповідали вимогам чинного законодавства. Провести правовий аналіз та надати повний юридичний супровід у питаннях ліцензування можуть фахівці LAW&MED.