Статті

Сьогодні я хочу продовжити тему юридичних нюансів оформлення медичної діяльності, в ході якої мають застосовуватися наркотичні речовини та прекурсори, й розглянути більш детально вимоги, які висуває законодавство України до аптек та медичних закладів.

Як я вже згадував у попередніх публікаціях, даний момент регламентує стаття 11 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» та наказ Міністерства внутрішніх справ України від 29.01.2018 № 52.

 

Трохи термінології

Розпочнемо з уточнення термінів та повторення загальних моментів. 

Отже, давайте з’ясуємо, чим між собою відрізняються приміщення та об’єкти. Тут все просто. Закриті місця концентрації наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів — це приміщення, а відкриті, відповідно, — об'єкти. Такі місця керівництво закладів визначає самостійно та позначає їх на детальній план-схемі, яка потім буде подана разом із заявою до територіального відділення Міністерства внутрішніх справ.

вимоги прекурсори медзаклади

Технічні вимоги до приміщень аптек

Далі я хочу більш детально розглянути технічні вимоги для аптек. З 2013 року вони були спрощені. За умови відкриття аптеки в будівлі, яка раніше не була призначена для цього, немає потреби виконувати низку вимог щодо параметрів стін, підлоги, стелі. Багаторубіжна сигналізація, виведена на централізовані пункти охорони, теж не є обов’язковою умовою. Такі аптечні заклади можуть обійтися облаштуванням місцевої звукової та світлової сигналізації.

Цей підхід спрямований на те, щоб аптек відкривалося ще більше, й асортимент товарів у них розширювався. Таким чином, пацієнти з сильним болем зможуть отримувати необхідні ліки там, де їм зручно.

Але це не скасовує загальних вимог про облаштування захищених сейфів, дверей із надійними замками, ґрат на вікнах тощо. 

Крім того, для відкриття аптек з нуля технічні вимоги не змінюються.

Технічні умови для медзакладів

Тепер хочу перейти до опису умов, які мають задовольнити медичні заклади перед перевіркою працівниками МВС. 

Для діяльності, яка передбачає використання наркотичних речовин, психотропних засобів та прекурсорів необхідно наступне:

  • наявність сейфів;
  • окремі приміщення із капітальними стінами та залізобетонними перекриттями;
  • надійні вхідні двері із щонайменше двома врізними замками;
  • вікна із ґратами з металу або такими, які за міцністю відповідатимуть металевим; 
  • всі приміщення мають бути обладнані багаторубіжними системами охоронної сигналізації з точковими електроконтактними та/або магнітоконтактними сповіщувачами. 

Суворість законодавчих вимог залежить від виду закладу, який потребує видачі дозволу, а також від типу наркотичних засобів.

Спільні вимоги — це наявність надійної охорони та сигналізації, яка захищатиме від проникнення ззовні. Також всі елементи конструкції приміщення мають бути досить міцними й убезпеченими від проламування, руйнування та несанкціонованого відкриття.