Статті

Зміст і напрямки діджиталізації медичної сфери

Електронний формат документів останнім часом набирає попиту в медичній сфері. Діджиталізація медицини спрямована на полегшення процесу отримання медпослуг населенням та спрощення «паперової» роботи лікарів. Як це виглядає на практиці – розберемо далі.

Команда Мінцифри бачить мету своєї діяльності у створенні зручного державного сервісу, який буде ефективним і працюватиме для зручності людини. Рух у напрямку режиму «без паперів» підтвердився ухваленням Верховною Радою законопроекту про Рaperless №5495. Згідно з ним, інформація про держпроцеси повинна міститись в держреєстрах, тому людині не потрібно буде надавати держорганам паперові довідки, посвідчення, ксерокопії тощо, а також стояти в чергах. Інформацію про людину можна буде згенерувати на спеціальних сервісах. Цей закон прискорює цифровізацію України, створюючи цифрову державу, в якій інтереси людини постають на перше місце. В подальшому планується всі держпроцеси перевести в екосистему Дія.

Основні напрямки цифровізації держпроцесів

  1. Цифрове законодавство. Кожна послуга надається відповідно до регламентованих законів, наказів міністерств, постанов Кабміну. Для переведення сервісів в електронний формат, необхідно внести зміни у відповідні документи. Вже розроблено перші законопроекти, які стосуються держреєстрів, електронних публічних послуг та ін.
  2. Цифрові документи. На цей час цифровий паспорт вже знаходиться на одному рівні з фізичним. З 23 серпня усі державні та приватні установи України будуть його приймати. Мінцифра планує зробити електронними всі документи, що є найважливішими для оформлення послуг.
  3. Електронний документообіг. Електронні документи в медицині потребують наявності надійної системи електронного документообігу клініки. Необхідна відповідність єдиному стандарту для влади та бізнесу, а також ЕС ASIC. Таким чином буде зручно укладати договори, підписувати заяви на єдиному порталі. 
  4. Електронні послуги для будь-яких ситуацій. На даний час портал Дія пропонує більше 70 послуг в онлайн-форматі для українців. Тут можна зареєструвати бізнес, оформити допомогу тощо.

На стадії розробки знаходиться впровадження нових послуг на порталі Дія. До 2024 р. планується перевести в цифровий режим послуги: оформлення декларації з сімейним лікарем, отримання е-лікарняного, призначення пенсії або субсидії і т.д. До речі, з червня по вересень 2021 року виділено перехідний період для впровадження е-лікарняних, протягом якого медичні установи будуть поступово переходити на створення медичних висновків в електронній формі. А вже з 1 вересня їх формування має бути тільки в електронному вигляді.

Законодавчі аспекти

Що стосується ведення медичних форм в електронному вигляді, то це питання регулюється введеним МОЗ у 2005р. Наказом №330, в якому зазначається перелік форм суворої звітності, що обов’язково повинні вестись на паперових носіях і таких, які можна вести в електронному вигляді. На даний момент наказ містить 2833  форми документів, які потрібно вести в паперовому вигляді. Відповідно до Наказу МОЗ №157, що набрав чинності 13 березня, деякі форми документації втратили чинність. Наприклад, контрольна карта диспансерного нагляду, талон на прийом до лікаря та ін. В цьому переліку є і медична карта студента, книга записів викликів лікарів додому. Цікаво, що останні форми і досі записані в Наказі № 330. Тому орієнтуватись потрібно саме на цей Наказ для того, щоб правильно оформлювати паперову документацію. В разі виникнення питань з приводу документообігу або будь-яких юридичних питань медзакладу, звертайтесь за роз’ясненнями до медичних юристів.

Цифрова грамотність медичних працівників

Пандемія COVID-19 підштовхнула до прискорення застосування цифрових технологій медиками. Це має зробити працю лікаря ефективнішою та налагодити взаємодію з пацієнтами в умовах онлайн-формату. 

На порталі «Дія. Цифрова освіта» медпрацівники можуть перевірити свої знання та встановити свій рівень цифрової грамотності. Потрібно відповісти на 60 запитань і за результатами отримати сертифікат. Висновок цього тесту дасть можливість розвивати та вдосконалювати ослаблені цифрові навички. Опанування цифрових технологій повинно спростити медпрацівникам процес виконання щоденної роботи. 


Законопроект про Рaperless має за мету створити легку взаємодію між людиною та державою, коли держапарат виступає в якості пояснюючого сервісу. Отримуйте необхідні уточнення з приводу нових стандартів документообігу та цифрових технологій в медичній сфері на консультаціях професійних юристів. Компанія Law&Med пропонує свої знання та досвід для розвитку вашої справи.