Статті

Процедура проведення санітарно-епідеміологічної експертизи об’єкту під медичний заклад

Сьогодні хочу розглянути таку тему: з чого розпочати підготовку до відкриття медичного центру у столиці? Відповідь є досить очевидною — з вибору приміщення. І тут важливим є не лише розташування, площа чи планування як таке, але й відповідність певним санітарним нормам.

Приміщення під медичний центр у Києві має пройти експертну перевірку й отримати схвальне рішення комісії, що має бути підтверджено висновком СЕС, який правильніше називати актом Держпродспоживслужби. Саме про цей документ та нюанси його отримання я розповім сьогодні більш детально.

Що являє собою акт Держпродспоживслужби про стан приміщення?

Висновок щодо санітарно-епідеміологічного стану не є специфічним документом, що використовується лише у сфері медицини. Отримання такого висновку потребує, наприклад, діяльність з виробництва товарів для дітей або промислового обладнання. 

Таким чином, це — офіційний документ, який посвідчує відповідність/невідповідність об’єкта (у нашому випадку — приміщення під медичний центр у Києві) встановленим стандартам, що означає для підприємця можливість законного і безперешкодного провадження діяльності.

Хоча даний документ за звичкою називають висновком СЕС, насправді функції санітарно-епідеміологічного контролю було передано від Санітарно-епідеміологічної служби до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ще 2015 року. А отже, видання акту належить до компетенції саме цієї інстанції.

Тонкощі законодавства та допомога LAW&MED в отриманні висновку про приміщення

Основна проблема в отриманні висновку санітарної-епідеміологічної експертизи полягає у тому, що на сьогоднішній день не існує нормативно-правового акту, який би регламентував порядок обстеження та вимоги, що необхідні для його отримання. Наразі існують лише закон та певна кількість наказів МОЗ, які містять положення, що частково стосуються даного питання. Це може призвести до розбіжностей у трактуванні певних положень та викликати численні питання в особи, яка має отримати відповідний акт обстеження. 

Фахівці LAW&MED готові прийти на допомогу та здійснити наступне:

  • провести внутрішній аудит з метою перевірки приміщення на предмет відповідності нормам;
  • підготувати повний пакет документів для подачі до Держпродспоживслужби;
  • організувати супровід експертизи та надати необхідні пояснення й уточнення представникам органу, що здійснюватиме перевірку об’єкта;
  • отримати необхідний акт про обстеження приміщення;
  • відповісти на питання про наступний документ, необхідний для відкриття медзакладу, яким є медична ліцензія.

Зверніться до LAW&MED, щоб отримати необхідний документ без зайвих клопотів та проблем!