Статті

Державні вимоги до приміщення приватного медзакладу

Початковою ланкою широкої теми «Як відкрити медичний центр в Україні» є вибір придатного приміщення. Воно повинно відповідати юридичним, будівельним та санітарним нормам. Розглянемо основні державні вимоги, що викладені в правових актах та положеннях.

Юридичні норми

В ліцензійних умовах для ведення практики у сфері охорони здоров’я немає чітко встановленого правила, як оформлювати приміщення під медичний центр в Києві, Львові, Дніпрі та інших містах України. Тому юридична особа або лікар може здійснювати практику на правах власника, орендувати, укладати договори суборенди. Ці повноваження повинні бути підтверджені відповідними документами.

 

Загальною для всіх медорганізацій є заборона на використання нерухомості житлового фонду. Але якщо клініка розташована на першому або другому поверсі та сфера її діяльності не включає швидку допомогу, бактеріологічні дослідження, інфекційну та фтизіатричну практику, променеву діагностику та терапію (можливість потенційної загрози для оточуючих), то приміщення можна з житлового фонду перевести в нежитловий, а потім оформити згідно Сан Пін та ДБН. Перехід обов’язково підтверджуйте на законодавчому рівні для уникнення штрафних санкцій та адміністративної відповідальності у разі скарг мешканців багатоквартирного будинку.

Спрощує ситуацію будівництво житлових комплексів з нежитловими поверхами. Наприклад, в Києві допускається будівництво до четвертого поверху включно комерційного призначення.

Медцентр може розташовуватись в декількох окремих будинках. Інформація по кожному такому відділенню фіксується в матеріально-технічній базі підприємства.

Державні будівничі норми для закладів охорони здоров’я

Загальні вимоги до медичних приміщень, розміри лікарських кабінетів для різних спеціальностей, їх кількість, призначення, необхідні інженерні комунікації – інформація з ремонтно-будівельної частини питання «Як відкрити приватну клініку в Україні» розташована в ДБН В.2.2-10-2001. Оновлений проект даного документу розробили у 2019 р. для наближення до європейських стандартів медичного обслуговування.

 

  • Що стосується моментів зовнішнього облаштування, вимога до розміщення медичного або діагностичного центру на нижніх поверхах житлового дому пов’язана з необхідністю спорудження окремого входу зі сторони вулиці. Також зверніть увагу, що з весни 2019 р. діють нові правила ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель та споруд», згідно з якими частину входу в клініку повинен займати пандус.
  • Тільки в окремо розташованих капітальних спорудах рекомендовано розміщувати стаціонарні та приймальні відділення психіатричного, інфекційного, фтизіатричного профілю, а також діагностичні кабінети з потенційно небезпечним обладнанням;
  • У громадському будинку можуть бути організовані жіночі консультації, стоматології, масажні та косметичні кабінети, приймальня спеціалістів;
  • Держава точно визначає допустиму площу кабінету лікаря. Мінімальний розмір – 12 м.кв. Наприклад, на 14 м.кв. повинен вести свою практику стоматолог. А лікарю-офтальмологу буде потрібний додатковий простір для «темної кімнати»;
  • Для юридичних осіб обов’язковою вимогою є наявність кабінету завідувача медзакладом або медичного директора, площа кімнати – 14-18 м.кв.;
  • Не завжди характеристики нерухомості ідеально підходять. У випадку необхідності зміни архітектури інтер’єру (перенесення, видалення або будівництва додаткових перегородок) слід узаконити проект даної реконструкції.

Санітарні норми для медустанов

Акт санітарно-епідеміологічного обстеження приміщення видається за умови дотримання вимог до внутрішнього оздоблення кімнат клініки, умов для комфортного прийому пацієнтів та праці персоналу. Базові норми мають на увазі наявність достатнього природного та штучного освітлення, водопостачання, каналізаційного стоку, опалення та вентиляції. Не допускається надмірний шум та вібрації обладнання. Покриття підлоги, стін і стелі мають бути стійкими до вологи, дрібних ушкоджень та обробки засобами дезінфекції.

 

Таким чином, дотримуючись усіх розпоряджень, підприємство охорони здоров’я отримує ліцензію. При плануванні відкриття приватної клініки або діагностичного центру, ретельно ознайомтеся з правовими документами для медзакладів. А ще краще – зверніться до Law&Med, де вам запропонують детальну консультацію та допомогу у зборі необхідних документів.