Статті

Відкриття стоматологічної клініки

У цій статті я хочу продовжити тему ліцензування стоматологічної діяльності та розглянути поетапно весь спектр робіт по відкриттю і оформленню такого медзакладу.

Отже, як я вже згадував у попередній публікації, медичною і зокрема стоматологічною діяльністю можуть займатися всі особи, які мають відповідну освіту і відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам, а також фізичні особи — підприємці з будь-якою освітою за умови комплектації штату кваліфікованими медичними працівниками.

 

Перший крок — реєстрація

У будь-якому випадку перший крок — це державна реєстрація ФОП або юридичної особи із зазначенням виду діяльності. Для відкриття стоматологічного кабінету досить буде зареєструватися як фізична особа — підприємець.

Другий крок — вибір нерухомості

На другому етапі необхідно зайнятися підбором відповідних приміщень для майбутнього стоматологічного кабінету, керуючись державними будівельними нормами В.2.2-10-2001 «Будинки і споруди. Заклади охорони здоров'я». Минулого разу я вже згадував, що відповідно до цього документа стоматологічні кабінети можуть розміщуватися як в окремо розташованих спорудах, так і безпосередньо в житлових будинках за умови дотримання протипожежних та санітарно-гігієнічних вимог. Приміщення під стоматологічний кабінет можна взяти в довгострокову оренду або придбати у власність.

Третій крок — отримання акту СЕС

Оскільки важливим моментом для оформлення ліцензії та початку роботи є відповідність санітарним нормам, необхідною умовою є попереднє отримання акту санітарно-епідеміологічного обстеження приміщення.

Четвертий крок — підбір персоналу

Підбір співробітників в штат необхідно здійснювати відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України № 117 від 29 березня 2002 року, який затверджує Довідник кваліфікаційних характеристик, що містить, зокрема, і вимоги для фахівців в галузі стоматології.

П'ятий крок — придбання необхідного обладнання

Наступний важливий момент — це підбір, придбання або оренда необхідного стоматологічного обладнання.

Стандартно може знадобитися наступне:

  • стоматологічна установка з гідроблоком, компресором для подачі повітря та освітлювальним обладнанням;
  • стоматологічне крісло;
  • стерилізатор;
  • ложементи для стоматологічних інструментів.

За необхідності перелік обладнання може доповнюватися і змінюватися на власний розсуд. Однак важливо пам'ятати про те, що вся використовувана техніка повинна бути справною, мати техпаспорт і періодично проходити повірку (обов'язково — після проведення ремонтних робіт).

Шостий крок — ліцензування

Нарешті, завершальний і найважливіший крок, необхідний для початку роботи в стоматології — це отримання ліцензії на проведення господарчої діяльності з медичної (стоматологічної) практики.

Для її оформлення необхідно подати відповідну заяву до Міністерства охорони здоров'я України та додати до неї відомості про матеріально-технічну базу та наявність в штаті медзакладу медичних працівників із зазначенням кваліфікаційного рівня кожного.

Прийняте рішення буде відображено на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я України. Сама ліцензія оформляється в електронному вигляді. Після її отримання можна приступати безпосередньо до роботи та починати активно займатися рекламою своєї медустанови.