Статті

Хронологія процедури

 

Тепер, коли ми вже отримали певне уявлення щодо того, як здійснюється ліцензування рентгенапарату, повертаємось до процесу його купівлі.

Щоб не мати проблем з обладнанням у майбутньому, варто звернути увагу на кілька ключових моментів.

По-перше, необхідно дізнатися, який пакет супровідних документів надає постачальник (продавець), а саме, чи є в нього:

  • договір купівлі-продажу / договір поставки;
  • рахунок-фактура (якщо продавець / постачальник є резидентом України) або інвойс (якщо продавець / постачальник — нерезидент України);
  • прибутково-видаткова накладна (якщо продавець / постачальник — резидент України);
  • сертифікат якості (якщо апарат є новим);
  • сертифікат відповідності (якщо продавець / постачальник є резидентом України та отримував вищезазначений сертифікат).

По-друге, отримайте вичерпну інформацію про умови доставки та розмитнення. Якщо це лягає на ваші плечі, краще зв’язатися з фахівцями з приводу прокладання маршруту, уточнення умов перевезення та нюансів розмитнення для того, щоб не переплатити і не пошкодити апарат в дорозі.

По-третє, перевірте, чи не належить ваш апарат до Переліку джерел іонізуючого випромінювання (затвердженого наказом Державної інспекції ядерного регулювання України №138 від 03.12.2013 року). Тобто, чи потребує його використання ліцензування у встановленому законом порядку.

По-четверте, після оформлення угоди купівлі-продажу та доставки на місце призначення одразу ж зареєструйте апарат в Державному регістрі ДІВ (детальніше).

По-п’яте, і це ключовий момент: варто визначитися, що ви далі плануєте робити із цим апаратом. Якщо його було придбано для власних потреб, тут все зрозуміло й треба рухатися далі по ходу процедури оформлення ліцензії. Але якщо ви передумали або вирішили перепродати апарат, варто знати, що закон забороняє це робити допоки не будуть оформлені та отримані спеціальні дозвільні документи. В іншому випадку вам загрожує чималий штраф.

Раджу робити все своєчасно, і якщо ви розумієте, що швидко запустити в дію рентгенапарат не вдастся, варто після реєстрації ДІВ у Держрегістрі подати документи на оформлення дозволу для зберігання обладнання. Це необхідно для того, щоб узаконити подальші дії стосовно рентгена.

По-шосте, акцентуємо увагу: отримання санпаспорту потрібне лише в разі експлуатації апарату, а для його придбання, постачання та зберігання — ні!

По-сьоме, не менш важливо зрозуміти, чи відповідає приміщення, де буде використовуватися рентген, спеціальним вимогам. Мова йде не лише про ДБН, але і про СанПін щодо облаштування рентгенкабінетів. Якщо приміщення проектувалося не як рентгенкабінет, не обійтися без проходження державної експертизи на його відповідність вимогам радіаційного захисту.

 

Проти течії

 

Незважаючи на те, що процес отримання цієї ліцензії вважається одним з найскладніших в медичній сфері, а посилення регулятивної функції Держатомрегулювання (ліцензійного органу) є дедалі відчутнішим, можна відмітити й обнадійливий момент. Держатомрегулювання і дотепер можна назвати досить лояльним органом, який з розумінням та неабияким терпінням ставиться до медиків, хоча, звісно, штрафи за порушення законодавства у сфері радіаційної безпеки є одними з найбільших.

Тому, щоб убезпечити себе, варто пам'ятати, що суб'єкти діяльності у сфері використання ядерної енергії несуть відповідальність за наступне:

  1. провадження діяльності з використанням ДІВ без отримання ліцензії та/або іншого документа дозвільного характеру і реєстрації, без одержання таких документів або реєстрації (штраф у розмірі від 8 500 до 850 000 грн);
  2. невиконання чи неналежне виконання умов ліцензії та/або іншого документа дозвільного характеру (штраф у розмірі від 17 000 до 1 700 000 грн).

Рішення про накладення штрафів приймається головним державним інспектором з ядерної та радіаційної безпеки України або його заступниками від імені органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки на підставі протоколу про порушення вимог цього Закону, складеного державним інспектором органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

 

Висновок

 

Таким чином, до купівлі рентгенапарату необхідно підходити виважено, вивчити вказані вище правила та максимально підготуватись до цієї процедури. Все можливо, коли розумієш ситуацію і можеш спрогнозувати більшість ризиків. Звертайтесь до професіоналів!