Статті

Покрокова підготовка до відкриття приватної клініки

Необхідною умовою до відкриття приватної клініки є ліцензія на медичну практику. Для того, щоб заощадити час, гроші і нерви, варто попередньо взнати про всі юридичні і практичні аспекти цього питання.

В цілому підготовку до ліцензування та відкриття клініки можна поділити на декілька головних етапів. Поговоримо про кожний з них окремо.

Ліцензійні вимоги до нерухомості

Перший крок – пошук відповідного приміщення. Воно має відповідати вимогам законодавства України до нерухомості для розміщення медичних закладів та державним будівельним нормам. Нюанси вимог залежать, в першу чергу, від профілю медзакладу. Також важливо правильно оформити оренду або придбання цього приміщення.

Оснащення медичної клініки та ліцензування

При оснащенні приміщення варто керуватись наказами МОЗ. Техніка, яку буде використано в медзакладі, має бути сертифікована в Україні і відповідати профілю діяльності клініки. Необхідно забезпечити вентиляцію, опалення, освітлення, водопостачання та водовідведення.

Для всіх медзакладів, за виключенням тих, які будуть надавати виключно первинну медичну допомогу – необхідно отримати акт санітарно-епідеміологічного обстеження (СЕС) з наступними даними:

  • назва ФОП чи юрособи;
  • Адреса закладу;
  • Повний список медичних спеціальностей.

Ліцензійні вимоги до медперсоналу

Наступний важливий етап містить працевлаштування медпрацівників, які мають відповідати єдиним кваліфікаційним вимогам. В штаті медцентру має бути хоча б один медпрацівник з кожної спеціальності. Також не варто забувати про укладення трудових угод з молодшим медичним і немедичним персоналом.

При оформленні варто звернути увагу на документи про освіту персоналу, оскільки медична ліцензія висуває суворі вимоги до кваліфікаційного рівня медпрацівників.

Коли всі підготовчі заходи завершено, залишається лише подати заявку в МОЗ України, надавши відомості про стан матеріально-технічної бази закладу, наявність відповідного приміщення і персоналу з переліком його освітнього і кваліфікаційного рівня.