Статті

Як отримати форму 315/о?

Для всіх медичних установ, які планують пропонувати будь-які лікарські послуги окрім надання первинної медичної допомоги є обов’язковим попереднє оформлення акту за формою 315/о, який також називають актом СЕС. Отримання такого акту є передумовою для оформлення ліцензії на лікарську практику, яка обов’язково має бути у кожної медустанови. Далі розберемо, де і як отримати такий документ.

Де отримати форму 315/о?

Акт за формою 315/о видає територіальний підрозділ Держпродспоживслужби. До цього органу необхідно звертатися за місцем проведення лікарської практики.

Також в окремих випадках видавати форму 315/о може територіальний орган держустанови "Лабораторний центр МОЗ України". 

Що необхідно для отримання форми 315/о?

Для отримання форми 315/о необхідно особисто або через уповноважену особу звернутися до зазначеного органу та написати заяву в довільній формі, що включатиме наступне: 

  • адреси місця провадження лікарської діяльності;
  • мету здійснення медичної практики;
  • лікарські спеціальності медзакладу;
  • наявні приміщення з описом їхнього призначення.

Також разом з заявою подається виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань й документи на нерухомість.

Яким чином отримати форму 315/о?

Після подання заяви та пакету супровідних документів відповідний орган аналізуватиме їх та проводитиме обстеження приміщень медзакладу. Тривалість такої перевірки не має становити більше за 15 днів.

Після завершення експертизи впродовж 5 днів спеціальна комісія має скласти акт санітарно-епідеміологічного обстеження об'єкта за формою 315/о у двох примірниках. Перший примірник зберігається в закладі державної санітарно-епідеміологічної служби, а другий надсилається заявнику і може використовуватися в ході отримання ліцензії на медичну діяльність.

Причинами для відмови у наданні акту найчастіше є неповний пакет документів, недостовірна інформація, що у них міститься, а також відповідні висновки експертної комісії під час проведення інспекції об’єкта.

Щоб запобігти такій ситуації варто заздалегідь звернутися до експертів у галузі медичного права, з’ясувати чи відповідає знайдене приміщення чинним законодавчим нормам, а також правильно підготувати усі необхідні документи.