Статті

Як правильно відкрити рентгенкабінет та не отримати при цьому штраф від Держатомрегулювання України

Сьогодні у своєму блозі хочу продовжити тему оформлення рентгенапаратів та отримання дозвільних документів. У цій статті я розгляну докладніше порядок оформлення документів ДІЯР України (де-юре - Держатомрегулювання України). Рентгенографія та комп'ютерна томографія є високоінформативними та популярними серед пацієнтів методами діагностики.

Але слід пам'ятати, що доза випромінювання має бути обмежена. По-перше, перевищення встановлених норм може бути шкідливим як людини, так і для навколишнього середовища. По-друге, це вимога законодавства. Обов'язковий контроль з боку Держатомрегулюваня запроваджено саме з метою запобігання неконтрольованому використанню рентгенівського випромінювання.

Ліцензування рентгенологічного обладнання Держатомрегулювання

Відповідно до чинного законодавства України для відкриття рентгенкабінету необхідно оформити ліцензію на провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання.

Процедура ліцензування рентгенологічного обладнання виконується у встановленому законодавством порядку. Щоб отримати дозвільний документ, заявник повинен діяти наступним чином:

  • надати перелік апаратури органу, що ліцензує;
  • подати заяву встановленого зразка до Державної інспекції ядерного регулювання України або її територіального органу;
  • додати копії установчих документів, а також документи, що підтверджують відповідність приміщення та матеріальної бази вимогам, встановленим нормами та правилами ядерної й радіаційної безпеки;
  • підготувати довідку про кваліфікацію персоналу, який взаємодіятиме з рентгенологічним обладнанням,
  • розробити та впровадити систему управління якістю при використанні рентгенобладнання.

Крім того, заявник повинен надати інформацію про контроль радіаційного виходу рентгенапаратів, інакше кажучи, виконати розрахунок захисту від рентгенівського випромінювання.

На сьогоднішні без процедури попереднього оформлення дозвільних документів можуть використовуватись лише окремі, визначені відповідним наказом Держатомрегулювання види рентгенологічної техніки. Однак навіть такі апарати потребують отримання дозволу від Держпродспоживслужби.

Для отримання дозвільних документів на використання рентгенобладнання, комп'ютерних томографів або рентгенапаратів звертайтеся до фахівців LAW&MED.