Статті

Санітарно-епідеміологічний режим для отримання ліцензії МОЗ України

Санітарно-епідеміологічний режим - це комплекс профілактичних та епідеміологічних заходів, які допомагають запобігти розповсюдженню захворювання. Цих правил важливо дотримуватися в період карантинних обмежень. Треба пам’ятати про це, перед тим, як відкрити приватну клініку в Україні.  

Санітарно-епідеміологічний режим: нормативна документація

Вимоги до санітарно-епідеміологічних норм регламентуються нормативними документами. Це контролюється на законодавчому рівні. Тому важливо дотримуватися всіх правил та норм.

В першу чергу необхідно приділяти увагу поверхні стін та стелі. Вона робиться гладкою та рівною. Це треба, щоб її було зручно мити та дезінфікувати. Стіни покривають стійким до вологи матеріалом. Краще використовувати плитку. Треба пам’ятати, що всі стики робляться герметичними.

Деякі заклади обладнані натяжними стелями, що не відповідає санітарним нормам. Такі вироби виготовляються з високоякісних та стійких до вологи матеріалів. Характеристику цих матеріалів можна побачити в інструкції від виробника.

До санітарно-епідеміологічного режиму відноситься регулярне проведення косметичного ремонту. Робити його треба один раз на рік. Якщо необхідно, його виконують частіше. В першу чергу, усуваються дефекти, які можуть ускладнити прибирання (тріщини, щілини та інші механічні пошкодження).

Санітарні вузли теж повинні бути правильно обладнані. Керівництву необхідно провести гарячу та холодну воду. Крім того, всі поверхні зроблені вологостійкими. Краще покласти плитку, яку не важко мити.

Особлива увага приділяється системі вентиляції. Вона повинна бути монтована таким чином, щоб забезпечувати оптимальний мікроклімат в приміщенні. Відповідно до вимог санепідрежиму, перевага віддається припливно-витяжній вентиляції. 

Крім цього, всі приміщення установи потрібно своєчасно провітрювати. Робити це необхідно не рідше 4 разів на добу. Але, в період карантинних обмежень, рекомендується проводити провітрювання та дезінфекцію поверхонь кожні 2 години. Для цього всі люди повинні покинути кімнату. Далі відбувається обробка стелі, стін та підлоги спеціальними засобами, а потім - відкриваються вікна для провітрювання.

Санепідрежим передбачає дотримання таких правил:

  • соціальна дистанція між людьми повинна складати 1,5-2 метри;
  • всі присутні одягають одноразові маски, які змінюються кожні 2-3 години;
  • потрібно мити руки та обробляти дезінфекційними розчинами;
  • важливу роль грає регулярне вимірювання температури тіла для ранньої діагностики захворювання;
  • при виявленні перших симптомів хвороби людину потрібно ізолювати від інших.

Кожна установа затверджує правила прибирання, які відповідають вимогам санепідрежиму. Складається графік, якого потрібно дотримуватись. Ліцензія МОЗ України на роботу закладу видається тільки тоді, коли буде правильно організований санепідрежим.

Проведення санітарно-епідеміологічного обстеження

Існують державні організації, фахівці яких регулярно відвідують заклади для перевірки дотримання законодавчих норм. Якщо будуть виявлені порушення, то керівництво установи повинно виплатити великий штраф. За результатами перевірки заповнюється акт санітарно-епідеміологічного обстеження об’єкта (форма 315/о).

Санітарно-епідеміологічний режим грає важливу роль в профілактиці та запобіганні розповсюдження Ковід-19. Тому його потрібно дотримуватись, а при виявленні носіїв вірусу - своєчасно їх ізолювати. Тільки так вдається зберегти здоров’я суспільства.