Статті

Комплектація аптечки невідкладної допомоги в медичній установі

Заклади охорони здоров’я відрізняються один від одного, але всі вони мають виконувати вимоги ліцензії на медичну практику, серед яких оздоблення клінік аптечками невідкладної допомоги. Сьогодні поговоримо про склад аптечок та законодавчу базу.

Основи забезпечення медустанов аптечками невідкладної допомоги

Державою встановлені правила, завдяки яким забезпечується стандартизований підхід до практичної діяльності під час допомоги пацієнтам. Це сприяє більш послідовним діям та збільшенню ефективності у випадках екстреної допомоги. Наказ МОЗ України від 05.06.2019 р. №1269 "Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації екстреної медичної допомоги" описує правила універсальної допомоги при виникненні конкретних екстрених станів (наприклад, тахікардія, шок, травми, опіки тощо). Тобто, лікар повинен слідувати відповідному алгоритму дій та використовувати ліки, що призначені для цього випадку. 

Під час планування відкриття медичного центру в Україні, слід пам’ятати, що будь-який заклад охорони здоров’я повинен проводити медпрактику відповідно до Ліцензійних умов. Стосовно екстреної допомоги це:

  1. Надання безоплатної меддопомоги громадянам у разі екстремальної ситуації або нещасного випадку.
  2. Забезпечення доступності аптечок для реалізації такої допомоги та їх укомплектованості.

Останній пункт законодавчо регулюється Стандартами акредитації медзакладів, затвердженими Наказом МОЗ України від 14.03.2011р. № 680/19418, а саме п. 20.14. розділу 20 «Використання ліків». Тут визначається необхідність наявності та укомплектованості аптечок, спеціальних місць для зберігання ліків та їх посиндромної укладки. Лікзасоби мають поповнюватись в міру їх використання та бути доступними цілодобово.

 

 

Порядок комплектації аптечки

Для збереження якості та ефективності оперативного надання меддопомоги під час формування аптечки слід групувати лікарські засоби відповідно до груп невідкладних станів. Кожен заклад охорони здоров’я повинен мати Перелік лікзасобів в аптечках для надання невідкладної меддопомоги. Наприклад, для ліквідування екстрених станів потрібна така посиндромна укладка:

  • Отруєння: спирт етиловий, карболен, цистаміну гідрохлорид, розчин утініолу, антарсину, прозерину та ін.;
  • Анафілактичний шок: преднізолон, гідрокортизон, розчин адреналіну, мезатону, глюкози, дімедролу, супрастину і т.д.;
  • Додаткові препарати, медінструменти та перев’язувальний матеріал: інсулін, перекис водню, нашатирний спирт, бинти, серветки марлеві стерильні, тонометр, апарат дихальний ручний і т.п.

Цей перелік не є вичерпним, тому що аптечки формуються в залежності від профілю медпрактики, структури установи таким чином, щоб була можливість виконати вимоги надання екстреної допомоги. Кожен заклад може самостійно обирати спосіб формування аптечки. На даний момент немає законодавчих документів, які визначають порядок комплектації аптечки з невідкладних станів. Зараз в закладах охорони здоров’я можна побачити шафи, настінні секції або валізи екстреної допомоги. 

Вимоги до зберігання аптечок

Зберігатися аптечки повинні з дотриманням "Правил зберігання та проведення контролю якості лікзасобів...", затверджених Наказом МОЗ України від 16.12.2003 р. №584. Ці правила наголошують про необхідність створення умов для зберігання лікзасобів, в тому числі тих, що містяться в аптечці екстреної допомоги:

  • Ліки групуються по нозологічним формам;
  • В приміщенні має бути відповідний рівень температури та вологості повітря;
  • Для контролю показників повітря в приміщенні воно забезпечується термометрами та гігрометрами;
  • Отримані показники заносяться до журналу обліку температури та відносної вологості;
  • Для перевірки цих записів наказом керівника медзакладу призначається уповноважена особа, яка стає відповідальною за якість лікзасобів.

Якщо заклад не дотримується зазначених Правил, це може спричинити появу зауважень від Держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

 

Таким чином, з моменту відкриття приватної клініки в Україні або будь-якого медичного закладу, необхідно уважно поставитись до виконання вимог щодо наявності та укомплектованості аптечки невідкладної допомоги. Ігнорування встановлених правил може негативно вплинути на діяльність медзакладу. Крім того, це питання, яке стосується збереження здоров’я та життя громадян, тому його вирішення має бути першочерговим. 


Детальне вивчення законів потребує витрати часу, але цього можна уникнути, якщо передати справу професіоналам. Юристи Law&Med знаються на особливостях медичного законодавства і готові надати консультації з окремих питань або супроводити юридичні процеси медичного закладу.