Статті

Бізнес-план успішної стоматології

Не дивлячись на достатню поширеність стоматклінік, стоматологічні послуги користуються попитом. Сьогодні розглянемо складові ефективного бізнес-плану для відкриття стоматологічного кабінету в Україні

Якщо говорити про відкриття стоматологічного бізнесу з нуля, а не про купівлю готової клініки, то цей процес потребує ретельного планування, тому що він ускладнений юридичними процесами ліцензування діяльності та отримання дозвільних документів.

Початковий етап

Спершу необхідно визначитись з основною концепцією справи. Це дасть змогу намітити конкретні кроки в подальшій організації закладу та проаналізувати їх. На першому етапі потрібно:

  • Дослідити сегмент ринку даної діяльності;
  • Визначити свою цільову аудиторію;
  • Скласти основну ідею та концепцію бізнесу;
  • Вибрати місце розташування стоматології.

Така підготовча робота має велике значення, тому що вона визначає напрямок подальшої діяльності та організує підготовчі процеси. Під час дослідження сфери діяльності розглядаються потреби населення, необхідні послуги, слабкі та сильні риси бізнесу конкурентів, вирішуються питання ціноутворення. 

Результати попереднього аналізу допоможуть визначитись з формою діяльності: клініка або стоматологічний кабінет. 

Для кабінету буде достатньо невеликої площі приміщення, тому що тут працюють один-два лікаря і надається невеликий перелік базових послуг. 

Клініка потребує більшого приміщення, більшої кількості професійного медичного обладнання та фахівців. Вона надає, крім основних, послуги хірургії, дитячої, естетичної стоматології, високоточної рентгендіагностики та ін. Клініки більш прибуткові для власника та зручні для населення, адже пацієнт в одному місці вирішує всі питання. Але водночас для відкриття клініки потрібен більший капітал, ніж для кабінету. 

Бізнес-план для успішної справи

Для чого він потрібен? В ньому містяться організаційні, юридичні, фінансові аспекти для відкриття бізнесу, враховуються питання оформлення приміщення, закупівлі стоматологічної техніки, процеси отримання ліцензії МОЗ України та ін. Бізнес-план – це перелік кроків до досягнення мети, посібник до реалізації. В процесі уточнення ці кроки можуть змінюватись або корегуватись:

  1. Дослідження прибутковості, ризиків та окупності.
  2. Визначення переліку послуг, які буде надавати стоматологічний заклад.
  3. Вибір форми реєстрації діяльності та системи оподаткування.
  4. Підбір приміщення для розташування стоматології.
  5. Планування матеріально-технічної бази установи, вибір медобладнання.
  6. Формування штату працівників, розкладу роботи, системи оплати праці.
  7. Планування стратегії розвитку.
  8. Фінансові розрахунки.

Вимоги до приміщення

Стоматології необхідно розміщуватись у зручному місці та враховувати потреби населення і законодавчі вимоги до кабінетів:

  • Прохідне місце розташування: в центральному районі міста, в місці транспортної розв’язки;
  • Доступність будівлі: комфортне розташування входу, наявність пандусу для осіб з інвалідністю та ін.;
  • Документальне оформлення власності або оренди;
  • Відповідність стану приміщення нормам СанПін та ДБН;
  • Правильне розташування освітлення, каналізації, водних та електричних комунікацій, тощо;
  • Відповідність площі кабінетів законодавчим вимогам. 

Обладнання для стоматології

Перелік необхідного обладнання залежить від того, які послуги надає заклад. Мінімальний обсяг такий:

  • Стоматологічна установка;
  • Апарат для стерилізації інструментів;
  • Рентгенапарат;
  • Комплекти стоматологічних інструментів;
  • Витратні матеріали;
  • М’які та корпусні меблі для зони очікування і кабінетів.

В процесі вибору стоматобладнання звертайте увагу на якість, надійність, гарантії виробника і перевіряйте наявність сертифіката відповідності. 

Підбір персоналу

Важливий етап в організації нового бізнесу – пошук спеціалістів. Від їх професіоналізму залежить репутація медичного закладу. Лікар-стоматолог повинен мати відповідну освіту, сертифікат лікаря та досвід роботи. Крім стоматолога, потрібно найняти асистента з профільною освітою, адміністратора, спеціаліста з клінінгу. В разі організацій великої клініки кількість працівників буде залежати від обсягу роботи, яка планується. 

Ліцензування діяльності

Для роботи закладу потрібно отримати ліцензію стоматології. Це підтвердження того, що установа відповідає вимогам законодавства та нормам для медичних закладів, які надають стоматологічні послуги. Оформлення ліцензії можливе на тому етапі, коли:

  • Оформлено приміщення та підібрано обладнання;
  • Наявні всі дозвільні документи;
  • Сформовано штат працівників;
  • Відбулась перевірка матеріально-технічної бази закладу.

Для отримання ліцензії до ліцензуючого органу подається заявка з пакетом документів. Якщо все оформлено вірно, ліцензійна комісія здійснює перевірку документів по суті та за її позитивним результатом заклад отримує ліцензію.

 

При підготовці стоматологічного кабінету або клініки до прийому пацієнтів, одночасно слід займатися рекламою закладу. Населення повинно дізнатись про відкриття нової медичної установи та зацікавитись пропозицією. Бізнес-план описує всі кроки рекламування стоматологічних послуг (створення власного сайту, вивісок тощо).

 

До створення бізнес-плану майбутньої стоматології необхідно залучати медичних юристів. Це дозволить врахувати всі нюанси юридичної сфери. Компанія Law&Med має великий досвід в супроводі медичних закладів. Наші фахівці допоможуть у веденні юридичних процесів вашого бізнесу від моменту створення до дієвої установи, що розвивається.