Статті

Оплата ліцензії МОЗ України

Сьогодні у своєму блозі хочу розкрити тему, що може бути корисною для всіх, кого цікавить ліцензія лікаря. Мова йде про оплату, яка стягується при оформленні дозвільного документа, і яка далі надходить до місцевих бюджетів. 

Терміни оплати

Питання оплати регламентує стаття 14 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», у якій зазначається, що ліцензіат впродовж десяти робочих днів з дати внесення запису про надання дозвільного документа до Ліцензійного реєстра з медичної практики має внести оплату. Сума платежу розраховується відповідно до прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який є чинним на дату видання ліцензії. На початок 2021 року ця сума становить 2270 гривень, а з 1 липня вона має збільшитися до 2379 гривень. З 1 грудня 2021 року прожитковий мінімум для працездатних громадян становитиме 2481 гривню. Оскільки оплатити треба суму, еквівалентну прожитковому мінімуму, що є актуальним на день прийняття рішення про видання ліцензії, варто ще раз її уточнити безпосередньо перед внесенням платежу.

Якщо своєчасно не внести дану суму, це буде підставою для зупинення дії ліцензії.

Надавати підтвердження оплати в більшості випадків немає потреби. Але при виникненні спірних ситуацій можуть стати у нагоді квитанції або платіжні доручення.

Платіжні реквізити

Реквізитами ліцензії є реквізити рішення (наказу). За цими реквізитами можна знайти рахунок відповідного місцевого бюджету у списку, який міститься на офіційному порталі Державної казначейської служби України. Для цього необхідно зайти на головну сторінку веб-сайту й обрати опцію «Пошук реквізитів доходних рахунків». 

Алгоритм дій ліцензіата

Загалом послідовність дій ліцензіата має бути наступною.

  1. Подання заяви й пакету інших документів до МОЗУ та очікування результатів перевірки.
  2. Пошук на сайті МОЗУ рішення про те, що медична ліцензія була видана. У цьому рішенні органу ліцензування міститимуться дані для сплати.
  3. Пошук на сайті Держказначейства за вказаними даними повних реквізитів рахунку місцевого бюджету, на який необхідно буде переказати кошти за ліцензію.
  4. Проведення платежу за місцем провадження діяльності. У випадку наявності декількох таких місць можна обрати будь-яке, адже законодавством не встановлені чіткі вимоги з цього приводу. Квитанцію про оплату або чек необхідно зберегти.

Вести господарську діяльність ліцензіат може з дня внесення відомостей до ліцензійного реєстру та опублікування відповідного рішення, тобто, навіть ще до моменту оплати. Головне, не забути сплатити за ліцензію протягом наступних 10 робочих днів.