Статті

Як відкрити діагностичний центр в Україні: основні положення

Розвиток приватної медицини за останні роки набирає обертів, особливо її початкова діагностична ланка. Пацієнти шукають більш якісні послуги, а  інвестори замислюються над питанням «як відкрити діагностичний центр».

Правильно організований бізнес у медичній сфері здатний принести значний результат, тому що пацієнти цінують різницю у ставленні медперсоналу, якості обладнання та наданих послуг у порівнянні з державними клініками. Але це також і відповідальний напрямок, бо його діяльність спрямована на підтримку здоров’я людини. Відповідно до нинішнього законодавства, відкрити медзаклад може людина з медичною освітою або без неї. В останньому випадку вона є організатором клініки, в якій буде працювати кваліфікований персонал.

З чого починати

Робота діагностичного центру може базуватись на двох напрямках:

  • Дослідний комплекс – в одному закладі приймають пацієнтів та проводять лабораторні дослідження. Такий бізнес потребує окремої гілки з закупівлі та обслуговування цілого комплексу дослідної лабораторії. Він підійде тільки досвідченим інвесторам, що мають достатню базу практичних навичок в даній сфері;
  • Діагностика за моделлю франчайзингу. Заклад не проводить дослідження самостійно. Він приймає біоматеріал, передає його в лабораторію та видає клієнту готовий результат. Більш доступний вид організації для інвесторів без медосвіти та досвіду роботи в приватній або державній клініці.

Окрім лабораторних досліджень, структуру центру складає інструментальна діагностика: рентген, ультразвукове дослідження, магніто-резонансна і комп’ютерна томографія, та ін.

Паралельно з вибором виду організації слід замислитись про юридичне оформлення підприємства.  Є можливість оформити ФОП або зареєструватись як юридична особа.

Розподіл коштів

Основний обсяг інвестицій розподіляється за трьома напрямками:

  • Приміщення. Оренда або купівля. Площа, яка орендується, дешевша, але має свої ризики: умови оренди можуть змінитись і стати не вигідними, а гарне місце не хочеться втрачати. А от купівля приміщення у довгостроковій перспективі більш вигідна.
  • Оплата праці адміністраторів, лікарів, медперсоналу та інших співробітників;
  • Діагностичне обладнання, сировина та інструменти. Лікар-професіонал прагне працювати з найкращим обладанням. Високоточні апарати відіграють важливу роль у формуванні іміджу закладу.

Вибір приміщення

Площа оцінюється на відповідність не тільки з точки зору населеності району, відстані від центру, наявності поруч автобусних зупинок. Слід керуватись державними вимогами і нормами, які викладені в Сан Пін та ДБН. Згідно з ДБН В.2.2-15:2019, клініко-діагностичні та бактеріологічні лабораторії, рентгенвідділення, кабінети МРТ і КТ не можуть розташовуватись в нерухомості житлового фонду. Для цього потрібна окрема нежила будівля. Виключення складають деякі дентальні рентгени (наприклад, візіографи без фотолабораторії) з робочим навантаженням до 70 мА/хв. на тиждень – вони можуть розташовуватись у приміщенні, суміжному з житловою площею.

Державні вимоги описують також і внутрішню організацію приміщення. Вони стосуються інженерних комунікацій, вентиляції, покриття підлоги, стін та стелі, освітлення і так далі. Встановлена мінімальна площа кабінетів. Зокрема, для однієї рентгенустановки слід виділити не менше 4 м.кв., кабінет лікаря повинен займати 12 м.кв., а обов’язковий кабінет медичного директора (при оформленні організації в якості юридичної особи) – 14-18 м.кв.

Ліцензія на медпрактику

В Україні медпрактика підлягає ліцензуванню. Медична ліцензія видається при підтвердженні належного рівня матеріальної, технічної бази закладу, освіти і кваліфікації персоналу. Ліцензійні умови, що визначають вимоги до здійснення медичної діяльності та супроводжуючої документації, описані в постанові Кабміну від 02.03.2016 № 285

Діагностичне обладнання

До питання закупівлі обладнання слід підійти ретельно та ще на етапі планування підібрати потрібні моделі та надійних постачальників. Знадобиться сучасний апарат з доплером, МРТ, КТ, рентген, прилади для лабораторних досліджень і функціональної діагностики (офтальмоскоп, фарингоскоп, тонометр і т.д). Наприклад, рентгенапарат вимагає дотримання особливих норм при його розміщенні та дозволу на використання. Норми експлуатації рентгенкабінетів і проведення процедур встановлює МОЗ України в Наказі від 22.09.2017 № 1126.

Підбір персоналу

Штат співробітників діагностики спочатку може обмежуватися мінімальною кількістю фахівців та далі збільшуватись в процесі розширення спектра послуг. Важливіший за кількість рівень професіоналізму працівників та їх людські якості. Пацієнти завжди повертаються на повторний прийом до висококваліфікованих і уважних лікарів та діагностів.

При оформленні в діагностичний центр лікар повинен мати стаж роботи за фахом не менше трьох років. За його відсутності він допускається до медпрактики тільки після проходження стажування. Кожен напрямок діагностики має бути представлений хоча б одним фахівцем, при необхідності допускається робота за сумісництвом.

 

Для відкриття медзакладу важливий ще один пункт - реклама. Люди повинні дізнатися про нову організацію та переконатися в її значущості. Це досягається за допомогою ЗМІ, веб-ресурсів та друкованої продукції.

 

Тема відкриття центру діагностики в Україні досить широка і має багато нюансів. Досвідчені фахівці Law&Med допоможуть розібратися з актуальними вимогами законодавства та правильно підготувати документи при мінімальних витратах часу.