Статті

Дентальний рентген: аспекти використання в стоматологічних установах

Рентгенапарат у стоматологічному кабінеті – це не маркетинговий прийом для залучення клієнтів, а гостра необхідність в якісній та своєчасній діагностиці. Його правильно організована робота підтверджує високу якість клініки ліцензією стоматології.

Суть рентгена та норми впливу на пацієнтів

Принцип отримання рентген-зображення полягає в тому, що різні тканини організму по-різному поглинають іонізуюче випромінювання. Дентальний рентген – це знімок одного зуба або кількох (до чотирьох), який отримують шляхом розміщення плівки, датчика всередину ротової порожнини. Переноситись зображення може на плівку або комп’ютер. Стоматологічні рентгенапарати, на відміну від техніки інших медичних областей, впливають на пацієнта доволі незначними дозами випромінювання. Прикладом може стати візіограф (комп’ютерний рентген), який видає 0,001 мЗм іонізуючого випромінювання, в той час як природний фон оточуючого середовища людини за рік досягає значення 3,0.

Існують допустимі граничні рівні опромінення для різних категорій пацієнтів.

  • АД – до 100 мЗв/рік. Сюди відносять людей, які потребують невідкладної допомоги, діагностики вроджених серцевих патологій, а також онкохворих;
  • БД – 20 мЗв/рік. Пацієнти з будь-якими захворюваннями, крім онкологічних;
  • ВД - 2 мЗв/рік. Особи після онко-терапії та пацієнти з груп ризику (наприклад ті, що працюють на шкідливому виробництві);
  • ГД – 1 мЗв/рік. Профілактичні обстеження будь-якого типу.

 

Можливість нанесення шкоди людині мінімальна, тому рентген-дослідження, які проводяться фахівцем при дотриманні всіх норм та правил, найчастіше є єдиним і цілком безпечним методом лікування.

Дентальні апарати в стоматологічному кабінеті

Рентгенустановка повинна розміщуватись тільки згідно з вимогами встановлених санітарних норм і правил радіаційної безпеки. Також потрібен стаціонарний захист приміщення від іонізуючого випромінювання. Практична реалізація цих приписів залежить від типу та характеристик установок:

  • Дентальні рентгенапарати, що видають зображення на звичайну плівку, без посилюючого екрану, мають робоче навантаження 200 мА/хв на тиждень. Можуть використовуватись тільки в медичному або стоматологічному закладі лікувального напрямку;
  • З перенесенням зображення на високочуттєву плівку або за допомогою цифрового приймача, в тому числі візіографи без фотолабораторії, що характеризуються навантаженням 70 мА/хв на тиждень. Їх можна розміщувати в кабінеті, суміжному з житловими приміщеннями.

 

Апарат дозволяється встановлювати в кабінеті з одним робочим кріслом. За наявності декількох крісел, для рентгенустановки потрібна окрема процедурна кімната. Якщо в процедурній знаходиться кілька установок, не дозволяється використовувати їх всі одразу, працювати повинна лише одна. Коли рентгенкабінет знаходиться на першому або цокольному поверсі будівлі, необхідно встановлювати спеціальний захист на вікна. Площа кімнати для однієї рентген-споруди не повинна бути менше 4 м.кв.

Детальні вимоги до приміщень, їх розмірів та технологічних відстаней описані Міністерством охорони здоров’я України. Особам, що розглядають тему «як відкрити медичний центр в Україні», слід ознайомитися з державними нормами експлуатації рентгенкабінетів та проведення процедур (Наказ МОЗ України від 04.06.2007 № 294)

Захист персоналу стоматології під час роботі з рентгенапаратом

Персонал клініки кожен день проводить діагностичні процедури. Важливо дотримуватись заходів безпеки для збереження здоров’я працівників медичного закладу. В рентгенкабінеті передбачені загальні та індивідуальні засоби захисту. До загальних відносять велику ширму з вікном спостереження, малі ширми та поворотний екран; до індивідуальних – окуляри, комір, накидку та інше.

Документи для встановлення рентгенобладнання

Апарати іонізуючого випромінювання можуть розміщуватись тільки за умови повного дотримання всіх запропонованих норм. Тому для легальної установки та експлуатації рентгенівського апарату необхідно отримати санітарний паспорт (дозвіл на право проведення робіт з джерелом іонізуючого випромінювання), подавши заяву і пакет документів до Держпродспоживслужби України. Подані документи стосуються характеристик приміщення, параметрів обладнання, кваліфікації медперсоналу, норм безпеки та внутрішніх документів стосовно роботи з рентгенапаратом.

 

Дентальний рентген – інформативна діагностика, без якої не можливе ефективне лікування. Важливо не нехтувати рекомендованими правилами використання рентгенустановок. Всі нюанси роботи кабінету повинні відповідати державним нормам.

Юридична інформація з часом змінюється. Для підготовки пакету документів згідно з актуальним законодавством звертайтеся до Law&Med, де ви отримаєте повну інформацію з даного питання.