Статті

Продовжуючи тему ліцензійних умов для аптек, я хочу розглянути більш детально вимоги до персоналу таких медичних закладів. 

По-перше, хочу наголосити, що саме на власника аптеки покладається обов’язок пошуку і підбору кваліфікованого персоналу, а також розробки посадових інструкцій для працівників аптеки. До цієї частини посадових обов'язків варто ставитися з усією уважністю. В посадових інструкціях, які подаватимуться до ліцензуючого органа, необхідно зазначити основні функції та повноваження кожного співробітника, його професійні знання та компетенції, які мають відповідати вимогам чинного законодавства.

Ліцензійні вимоги до персоналу аптек

Вимоги до завідуючого аптекою

Перш за все, необхідно визначитися із завідувачем.

Ця посада вимагає дотримання наступних вимог:

  • наявності вищої освіти за фармацевтичними спеціальностями (для сільських аптек є виняток — завідувач може мати освіту молодшого фахівця спеціальності “Фармація” або бути бакалавром спеціальності “Фармація”);
  • підтвердження освіти за фахом “Організація і управління фармацією”;
  • неможливості роботи за сумісництвом на тій самій посаді;
  • щонайменше два роки роботи в якості провізора.

Вимоги до особи, відповідної за якість продукції 

 

Згідно пункту 165 Ліцензійних умов, кожен аптечний заклад має призначити уповноважену особу, на яку покладається обов’язок контролювати якість всіх лікарських засобів, наявних в аптеці. 

Це може робити завідувач аптекою або ж на дану посаду необхідно буде призначити іншу людину. 

Для уповноваженої особи було встановлено наступні кваліфікаційні вимоги:

  • освітній рівень магістра за спеціальністю «Фармація»;
  • післядипломна освіта, яка підтверджується відповідним сертифікатом та/або присвоєнням кваліфікаційної категорії;
  • щонайменше два роки стажу за спеціальністю.

Вимоги щодо іншого персоналу 

Весь штат аптеки має підтвердити фахову вищу освіту (наявність ступеню бакалавра або магістра за спеціальністю «Фармація»).

Це є необхідною вимогою як для фармацевтів, так і для провізорів. Якщо кандидат на посаду більше п’яти років не працював за фахом, до початку роботи необхідно буде пройти перепідготовку. 

Для фахівців, які здобули вищу освіту за кордоном, МОЗ визначив окремий порядок допуску до здійснення професійної діяльності.

Насамкінець зазначу ще одну дуже важливу умову —  всі працівники аптек мають проходити медичне обстеження при прийнятті на роботу та регулярні медичні огляди у подальшому.