Статті

В цій публікації я хочу розповісти більш детально про вимоги, які висуваються до приміщень, що мають використовуватися для відкриття аптечних закладів.

Загальні вимоги

Найголовніша і обов’язкова вимога — це розташування в нежитловому фонді. Хоча, власне, якщо є приміщення, яке вас повністю влаштовує і відповідає всім вимогам законодавства, можливий варіант виведення такої квартири або будинку з житлового фонду. 

Наступний важливий пункт — це розташування на першому поверсі. Тут єдиний виняток — наявність більш, ніж одного поверху і декількох торгових залів. У такому разі дійсно один з них може знаходитися і на іншому поверсі. Якщо аптека має цокольний поверх, торговий зал можна розміщувати тут лише за умови розташування підлоги максимум на півметра нижче за рівень землі.

Вимоги щодо площі

Тепер нагадаю про норми щодо мінімальної площі для таких медзакладів:

  • 50 квадратних метрів для міських аптек;
  • 40 квадратних метрів для аптек, розташованих в СМТ;
  • 30 квадратних метрів для сільських аптек.

Окремі вимоги висуваються до площі самого торговельного залу:

  • мінімум 18 квадратних метрів для аптек, які знаходяться у містах, селищах або СМТ;
  • мінімум 10 квадратних метрів для сільських аптек.

І, нарешті, варто зважати на умови, яким має відповідати кабінет для зберігання медпрепаратів (матеріальна кімната):

  • мінімум 10 квадратних метрів для аптек, які знаходяться у містах, селищах або СМТ;
  • мінімум 6 квадратних метрів для сільських аптек;
  • розташування в непрохідному приміщенні.

Вимоги до обладнання 

В матеріальній кімнаті необхідно встановити обладнання, яке забезпечить зберігання лікарських засобів у відповідності до інструкцій. Тобто, для облаштування матеріальної кімнати необхідно придбати холодильники, сейфи, шафи, стелажі, а також техніку, яка постійно вимірюватиме параметри температури й вологості повітря у приміщенні. Все це обладнання має періодично проходити повірку, яку потрібно засвідчувати документально.

Ще одне приміщення, яке обов'язково необхідно облаштувати в аптеці, — це вбиральня з рукомийником. В сільських аптеках за відсутності центрального водопостачання вбиральня може знаходитися на вулиці і в такому разі її площа не враховується до загальної площі аптеки, але всередині приміщення обов'язково облаштувати місце для санітарної обробки рук.

Загалом, це всі основні умови до приміщень аптек. В наступній статті я планую продовжити тему ліцензування аптек й розглянути вимоги до їхнього персоналу.