Статті

Сьогодні я хочу підняти дуже актуальну в медичному бізнесі тему. Мова йде про відкриття медустанов, що займаються збором та зберіганням пуповинної крові.

З 22 квітня 2016 року діють нові умови відкриття банків пуповинної крові та інших біоматеріалів. Ці правила істотно спрощують процес юридичного оформлення таких медустанов, що створює належні умови для появи здорової конкуренції на цьому ринку. Власне, навіть більше — вони уможливлюють вихід на ринок медичних послуг практично будь-якого підприємця, зацікавленого в цьому. В свою чергу, розвиток конкуренції призведе до підвищення рівня сервісу, подальшого вдосконалення технологій та покращення якості клітинного продукту. Для пацієнтів це означатиме суттєве зниження цін, а для власників медустанов — нові можливості розвитку. Далі я розгляну ці зміни в законодавстві детальніше.

банк крови лицензирование

Нововведення в ліцензуванні

Постанова Кабінету міністрів України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини» декларує наступні зміни щодо попереднього законодавства:

  • вилучено норму, яка визначала мінімальну площу приміщень, необхідну для оформлення дозволу на відкриття банку пуповинної крові (нагадаю, раніше наявність нерухомості площею не менше 500 квадратних метрів була обов'язковою умовою для роботи в цьому напрямку);
  • брати участь в лабораторних дослідженнях можуть треті особи, які мають необхідні для цього умови і оснащення (тобто, після того як нові умови набрали чинності, займатися лабораторними дослідженнями можуть не лише суб'єкти, які отримали ліцензію на даний вид діяльності, але й інші структурні підрозділи банку, що мають відповідну атестацію або акредитацію);
  • ФОП, які не мають медичної освіти, також зможуть почати роботу в даній сфері, відкривши власну практику і найнявши в штат компетентних і кваліфікованих медпрацівників.

Переваги нового підходу до ліцензування

Таким чином, перераховані зміни стали великим кроком в напрямку впровадження західного підходу до ліцензування даної сфери. Зміни відкривають більше можливостей для розвитку приватного медичного бізнесу і налагодження його взаємодії з державною сферою. Наприклад, якщо до набуття згаданим документом чинності лише 6 установ надавало дані послуги, то тепер їхня кількість може збільшитися в десятки, якщо не в сотні разів. У наступних публікаціях я повернуся до більш докладного розгляду оновлених умов ліцензування, а також зупинюся на порядку проведення такої процедури.