Статті

Основні аспекти акредитації закладів охорони здоров'я

У своїх попередніх публікаціях я вже розповідав про те, які нововведення з’явились в акредитації медичних закладів, а також про стандарти її проведення. Тепер, власне, хочу зупинитися на тому, кому все-таки варто пройти акредитацію, як це краще зробити та яким чином досягти максимального результату.

Навіщо потрібна акредитація медзакладів?

Наявність акредитаційної категорії є показником високого статусу закладу, певних стандартів сервісу та небайдужості до пацієнтів. Тому всім медзакладам, які прагнуть продемонструвати такі переваги, варто зайнятися проходженням процедури акредитації. Також не обійтися без неї тим установам, які планують надавати наступні послуги:

  • підписання лікарняних листків;
  • здійснення клінічних досліджень;
  • використання допоміжних репродуктивних технологій та трансплантації. 

Допомога Law&Med в проходженні акредитації

Найкращий варіант пройти процедуру акредитації з першого ж разу — це залучення до роботи професіоналів, тобто, тих, хто вже неодноразово відчув на собі всі етапи цього процесу та досконало на цьому знається.

Особисто моя компанія має чимало успішних кейсів, які дозволяють організувати цей процес «під ключ» й забезпечити усі умови для отримання необхідної акредитаційної категорії.

Ви можете звернутися до Law&Med, щоб отримати повний пакет послуг з відкриття й юридичного оформлення медзакладу. Оскільки тепер вже не потрібно чекати щонайменше два роки з моменту отримання ліцензії, процедура акредитації може бути розпочата одразу. Зазвичай ми проводимо її наступним чином:

  • отримуємо ліцензію на здійснення медичної діяльності;
  • для закладів, структура яких включає лабораторії, оформлюємо свідоцтва про їхню атестацію;
  • готуємо необхідний пакет документів (копію статуту, копії паперів про право власності на нерухомість та право користування медичним обладнанням, дані про структуру медзакладу та його працівників);
  • додаємо до документів, перерахованих вище, результати аналізу якості медичної допомоги, яку надає заклад та/або фармацевтичної діяльності (із зазначенням критеріїв оцінювання).

Після цього настає черга для проведення експертизи, за результатами якої протягом трьох місяців закладу присвоюється акредитаційна категорія.

Сутність акредитації медзакладів

Отже, процедура акредитації медзакладів та аптек полягає в аналізі того, чи були дотримані певні стандарти сервісу та якості послуг, що надаються. Це оцінюється у відсотковому співвідношенні суми балів, здобутих медзакладом, та максимально можливої оцінки.

Більш детально критерії та стандарти оцінювання я розглядав у попередній публікації, але хочу зазначити, що акредитаційна категорія присвоюється лише за умови отримання у підсумку щонайменше 70% від усіх стандартів, які оцінювались. Відповідно, чим більший відсоток, тим вище акредитаційна категорія.

Наголошую, що у разі, якщо отриманий попередньо результат акредитації вас не задовольняє, моя компанія радо прийде на допомогу і після проведення «роботи над помилками» ми його обов`язково покращимо.