Статті

Якщо ви плануєте розпочати власний медичний бізнес, а саме відкрити медичний кабінет або багатопрофільний медичний центр, дуже важливо звернути увагу на вибір приміщення.

Це питання лежить не лише в площині маркетингу. Так, звичайно, місце має бути "прохідним" або зручним для цільової аудиторії, гарно візуалізуватись навіть на відстані, не вимагати надмірної орендної плати тощо. Це все є важливим, але не вирішальним.

 

Юридичні вимоги до приміщення

Вимоги до приміщення медичного призначення регламентуються ліцензійними умовами із здійснення медичної практики, державними будівельними та санітарно-гігієнічними нормами України. Тому, обираючи приміщення, варто керуватися наступним алгоритмом:

  • Насамперед, почніть з перевірки прав власності на обране приміщення: чи введено воно в експлуатацію, чи отримав власник правовстановлюючий документ (свідоцтво право власності, витяг) або основний договір оренди. Також обов’язково визначте цільове призначення приміщення: до житлового чи нежитлового фонду воно належить. Про можливість переведення нерухомості з одного фонду до іншого я детально розповім трохи далі.
  • При відкритті медичного центру також звертайте особливу увагу на технічну можливість облаштування пандусу в разі його відсутності. Враховуючи той факт, що Україна законом № 1767-VI від 16.12.2009 ратифікувала Конвенцію ООН про права людей з інвалідністю та Угоду про Асоціацію з ЄС, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України наказом № 327 від 30 листопада 2018 року було затверджено нові державні будівельні норми щодо доступності — ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд". Нові ДБН набирають чинності вже з весни 2019 року, і з цього часу наявність пандусу є не побажанням, а обов'язковою вимогою.
  • До речі, якщо буде використовуватися будівля з нежитлового фонду, яка вимагає перебудови для відповідності приміщень медичному профілю (наприклад, у разі необхідності встановлення перегородок, перенесення існуючих тощо), потрібно буде підготувати проект її реконструкції під медичний центр.

 

Виведення приміщення під медичний центр з житлового фонду

Повернемося до теми переведення приміщень з одного фонду до іншого. Якщо обране приміщення знаходиться у житловому фонді, але при цьому відповідає усім вимогам, і ви готові зайнятись процедурою переведення цього приміщення у нежитловий фонд, то зважайте на наступні нюанси.

  1. Переведенню з житлового в нежитловий фонд підлягають тільки приміщення першого і цокольного поверхів. Така обмеженість в поверховості зумовлена вимогою наявності технічних можливостей для створення окремого входу у приміщення з вулиці.
  2. В жодному разі не ігноруйте процедуру узаконення переведення з одного фонду в інший. Якщо ви самовільно почнете процес переведення, виникне ризик штрафних санкцій, а якщо ваші дії завдадуть збиток майну чи здоров’ю ваших сусідів, то адміністративне покарання може змінитись кримінальним.
  3. Мораторій на перевірки, звичайно, був приємним подарунком від нашої влади, але немає нічого вічного, і час усвідомити, що його дія вже завершилась. Звісно, протягом періоду його актуальності старі гравці надто розслабились, а нові в переважній більшості навіть і не знають, які правила є актуальними. Тому в цьому блозі я і надалі намагатимусь доступно викласти основні правила гри у сфері медичного бізнесу, зокрема щодо запуску та функціонування приватних медфармзакладів.

Слідкуйте за подальшими публікаціями, і дізнавайтеся більше про юридичні аспекти відкриття медичних закладів.