Статті

вакцинация

На початку 2019 року було прийнято Наказ N 473 «Про затвердження Порядку розподілу та передачі імунобіологічних препаратів (вакцин) та медичних виробів, які використовуються для профілактичних щеплень». Серед іншого він регламентує процес отримання препаратів, необхідних для вакцинації згідно з Національним календарем вакцинації.

Умови постачання вакцин

Якщо медзаклади або ФОПи вирішать прийняти участь у програмі медичних гарантій й укладуть відповідні з договори з НСЗУ — Національною службою здоров’я України, постачання даних препаратів здійснюватиметься за бюджетний кошт. Це означає, що вакцини повинні бути безоплатними й для пацієнтів, що підписали відповідні декларації з лікарями.

Змінилися й принципи розподілу медикаментів. Відтепер вони будуть надаватися не «за закладом», як було до цього, а «за пацієнтом». Важливий нюанс — для того, щоб вакцинуватися у приватних пологових будинках або неонатологічних центрах, пацієнтам немає потреби попередньо укладати декларацію, але в таких медичних закладах можна зробити лише щеплення БЦЖ та для профілактики гепатиту В.

Які приватні медичні заклади можуть робити щеплення?

Отже, давайте підсумуємо. Надавати послуги профілактичних щеплень можуть наступні медустанови:

  • ФОПи, які є терапевтами, сімейними лікарями або педіатрами
  • приватні пологові будинки;
  • приватні неонатологічні стаціонари.

Замовлення вакцин та звіти про їх використання

Для забезпечення вакцинами ФОПи, клініки або кабінети мають самостійно подати заяву про потребу у медпрепаратах для проведення профілактичних щеплень. Розрахунок необхідної кількості вакцин проводиться за формулою, яка наводиться у зазначеному вище документі. Згідно вимог законодавства інформацію про розрахунки на наступний рік необхідно надати до 1 грудня попереднього року. Вся подальша інформація про розподіл та перерозподіл замовлених вакцин може відстежуватись онлайн.

Використання вакцин підлягає звітності, тому відомості про використані препарати та строки придатності залишків мають подаватися лікарем-ФОП або медзакладом щомісячно.

Таким чином, в цьому році у всіх медустановах, що уклали контракт з НСЗУ, продовжиться перехід на нову, більш ефективну, модель фінансування за принципом "гроші йдуть за пацієнтом", а також на аналогічну модель взаємин з пацієнтом — "вакцини йдуть за пацієнтом".