Статті

Вивіски для медзакладу та основні правила їх розміщення 

Перефразовуючи відомий вислів, можна сказати, що вивіска — це обличчя медичного закладу, а тому її створенню та розміщенню треба приділити особливу увагу. В цій публікації я хочу розглянути основні правила та законодавчі норми щодо вивісок та табличок для медичних закладів, а також надати декілька експертних порад. 

Вимоги до розміщення вивісок

Відповідно до п. 2.5 Наказу МОЗ № 49 від 02.02.2011 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики», кожній медустанові необхідно мати безпосередньо за адресою надання лікарських, діагностичних та профілактичних послуг вивіску, на якій буде зазначено назву закладу та його розташування. Важливо, щоб така інформація знаходилася у доступному для пацієнтів місці, де вони також мали б змогу побачити графік роботи закладу.

Основні умови, які висуваються до медичних закладів у цьому контексті, можна знайти у документі під назвою Рішення “Про затвердження Порядку розміщення вивісок у місті Києві”, затвердженому Київською міською радою.

Отже, місце для даного елементу треба обирати таким чином, щоб не зачіпалися опорні конструкції й не створювалися перешкоди для руху на вулиці, а саму табличку або інший носій за необхідності можна було б легко демонтувати. Вивіски мають фіксуватися паралельно фасаду зданого в експлуатацію будинку в наступних його частинах:

  • неподалік входу (зокрема, на подвір'ї) медустанови;
  • над вхідними дверима, вітринами та віконними прорізами (тут треба зазначити, що за умови встановлення у вітрині або на скляних дверях, вивіска не може займати понад 30 відсотків їхньої площі);
  • між віконними отворами першого та другого поверхів (в цьому випадку центральна горизонтальна вісь вивіски має розташовуватися не вище за міжвіконну вісь);
  • у призначених для цього нішах та отворах.

Варто зважати на те, що за умови розташування декількох закладів або організацій в одній будівлі, всі їхні вивіски мають розміщатися на однакових за розміром та матеріалом табличках біля входу в приміщення або безпосередньо біля дверей кожної компанії. 

Обмеження щодо вивісок

Щодо складання та розміщення вивісок існує низка обмежень, й найважливіші з них я зараз перелічу:

  • дизайн таблички не може копіювати зображення дорожніх знаків;
  • розмір — не більше трьох квадратних метрів (по факту, не більше двох, адже в цьому випадку вивіска вважатиметься зовнішньою рекламою);
  • не допускаються вивіски з динамічною підсвіткою та у вигляді рухомої стрічки;
  • неможна розміщувати вивіску на огорожах балконів;
  • фіксувати вивіску вище першого поверху заборонено.

Також тут є ще декілька нюансів, пов’язаних із забороною порушення зовнішнього вигляду архітектурних форм, перешкодами для візуалізації інших соціально важливих табличок (наприклад, номеру та назви вулиці даного будинку).

То як має виглядати вивіска для медзакладу?

На вивісці медзакладу, який відкрито на юридичну особу, необхідно зазначити наступне:

  • різновид медичної установи;
  • назву юрособи;
  • її місцерозташування та код за ЄДРПОУ.

Тут варто сказати, що у назві медустанови треба вказувати лише один із видів закладів охорони здоров'я відповідно до Переліку закладів охорони здоров'я, затвердженому наказом МОЗ України № 385 від 28 жовтня 2002 року. Інші найменування не допускаються.

Що стосується вивісок для ФОПів, які зареєстровані в ЄДРПОУ, то така сама інформація як і в реєстрі має зазначатися на табличці або іншому носії. Наприклад: «Медичний кабінет ФОП Петренко Петро Петрович».

Щодо дизайну та зовнішнього вигляду цих вивісок законодавство допускає досить багато варіантів від акрилових табличок до неонових трубок та вітражів, але для медичного закладу найбільш прийнятним варіантом є напис на площині геометричної форми плоскими, об'ємними чи вигравійованими літерами.

Таким чином, стає зрозуміло, що до створення вивіски для медичного закладу необхідно підійти з усією ретельністю, адже це є одна з найважливіших вимог при отриманні ліцензії на медичну діяльність. Раджу при розв’язанні цього питання звертатися до експертів, які допоможуть розтлумачити вимоги законодавства та не допустити помилок. В наступних публікаціях я планую продовжити цю тему та розглянути нюанси встановлення вивісок в Києві, а також питання їхньої відмінності від зовнішньої реклами.