Статті

Проект реконструкції під аптеку

Продовжуючи тему ліцензування аптек, хочу зупинитися на одному дуже важливому моменті — реконструкції наявних приміщень відповідно до чинних норм законодавства. Документ, яким варто керуватися в цьому разі, це Ліцензійні умови, затверджені постановою Кабміну № 929 від 30.11.2016 року. Далі я детально розгляну вимоги, які треба врахувати при створенні плану реконструкції приміщення для аптеки.

Зовнішній вигляд аптеки

Головна вимога, яку мають задовольнити власники аптек в цьому сенсі — це забезпечення безпроблемного доступу для під’їзду та розвантаження автомобілів.

Наступний важливий момент — створення й розміщення вивіски, на якій буде вказано не лише назву закладу, але і його функціональне призначення: «Аптека», «Аптечний пункт», «Аптечний кіоск». Також треба додати дані про власника, режим роботи установи, адресу іншої найближчої аптеки та схематичне зображення зеленого хреста й білої чаші зі змією на ньому. 

Забезпечення зручних умов для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення

Отже, ще один важливий момент, якому треба приділити особливу увагу, це створення належних умов для доступу до приміщення аптеки осіб з інвалідністю, а також інших маломобільних груп населення. Зазвичай виникає багато питань з приводу того, чи дійсно було створено всі належні умови, і тому я раджу підходити до їх облаштування наступним чином:

  • при складанні проекту реконструкції приміщення варто перевірити, чи відповідатиме пандус, який ви збираєтеся встановити, нормам ДБН В.2.2-17:2006 (кут нахилу, матеріали для конструкції тощо);
  • забезпечити документальне підтвердження дотримання всіх вимог ДБН (наприклад, експертний висновок);
  • якщо можливості встановити пандус зовсім немає, це також треба підтвердити експертним висновком;
  • не слід забувати й про кнопку виклику персоналу (її необхідно встановити на висоті від 85 до 110 сантиметрів від підлоги).

Внутрішнє облаштування аптеки

Аптечний заклад має складатися з трьох основних приміщень:

  • торговельного залу;
  • матеріальної кімнати;
  • службово-побутових кімнат.

 

Тепер я хочу розглянути ті вимоги до кожного з них, на які треба зважати при плануванні реконструкції нерухомості.

Торговельний зал

Це приміщення у переважній більшості випадків має і може знаходитися лише на першому поверсі та мати окремий вхід. Винятки — це наявність в аптеці декількох поверхів і, відповідно, декількох залів, а також розташування закладів в ізольованому приміщенні, що знаходиться в специфічній будівлі (на вокзалі, в пансіонаті, в готелі тощо). Ще один особливий випадок — сільські аптеки, які дозволяється відкривати у будівлях сільрад та пошти без окремого входу та виходу.

В залі має бути наступне устаткування:

  • прилади, які вимірюватимуть параметри температури й вологості у приміщенні;
  • стелажі для лікарських засобів, до яких покупці матимуть вільний доступ (за умови наявності в залі провізора або фармацевта, який консультуватиме їх);
  • вітрини, скляні та відкриті шафи для зберігання рецептурних медикаментів;
  • куточок покупця, в якому мають знаходитися копія ліцензії, умови продажу ліків, контактні дані власника аптеки, адреси й номера телефонів контролюючих органів, книга відгуків та пропозицій. 

Виробничі приміщення

В матеріальній кімнаті згідно з чинними Ліцумовами треба розмістити шафи, стелажі, холодильники, сейфи та інше обладнання, яке має забезпечити дотримання всіх умов зберігання лікарських засобів. Тут також мають міститися і прилади, які постійно контролюватимуть температурні параметри.

Важливою умовою є облаштування матеріальної кімнати таким чином, щоб покупці не мали можливості туди потрапити. Тобто, не має бути спільних коридорів, тамбурів тощо.Також не можуть такі кімнати бути прохідними.

Побутові приміщення

До побутових приміщень відносять туалетні кімнати з рукомийниками, а також приміщення, де зберігатиметься господарський інвентар. 

В сільських аптеках вбиральня може знаходитися на вулиці, але місце для санітарної обробки рук в будь-якому разі треба облаштувати в приміщенні. Якщо в будівлі немає централізованої каналізації, допускається встановлення біотуалету.

Сподіваюсь, такий короткий витяг з Ліцумов щодо вимог до приміщень аптек буде для вас корисним при розробці проекту реконструкції. А ще краще зверніться до компанії Law&Med, і ми створимо для вас проект реконструкції під аптеку з урахуванням всіх ваших побажань та вимог законодавства.